Kunsten har krig på programmet

Når Kunsten i Aalborg præsenterer det syv meter lange maleri, Batalje, af den kontroversielle danske maler, Simone Aaberg Kærn, bliver der for alvor taget favntag med krigskunsten. Udstillingen med værket skydes i gang med et debatarrangement 

Simone Aaberg Kærns værk Batalje kan opleves på Kunsten i Aalborg fra 27. september fra kl. 18.30 – 26. november 2017.

Maleriet Batalje udspringer af en bestilling fra Det Nationalhistoriske Museum, der ønskede et bataljemaleri af den danske krigsindsats i Libyen. Samarbejdet mellem kunstneren, Simone Aaberg Kærn, og Det Nationalhistoriske Museum blev dog afbrudt allerede på skitseplan med henvisning til generalmajor Per Ludvigsens udtalelser om, at skitsen ikke var en repræsentativ skildring af de danske styrkers indsats i konflikten i Libyen, da den ikke bidrog til “den egentlig ret lykkelige historie om krigen”. Kærn valgte på eget initiativ at færdiggøre værket, som nu udstilles på Kunsten.

Baseret på egne observationer

Simone Aaberg Kærns imponerende store, trefløjede maleri er bl.a. baseret på førstehåndsobservationer i Libyen, som Kærn besøgte under krigen i 2011. Først hos Det Danske Flyvevåben på Sigonella-basen i Italien, og senere som krigsmaler ved fronten i Libyen, hvor de danske bomber landede. Udover kunstnerens egne observationer inddrager maleriet citater fra kunsthistorien og aktuelle krigsfotografers arbejde. Maleriet viser luftkrigen udkæmpet fra 30.000 fods højde og den kaotiske modstandskamp mod Gadaffi på jorden.

Skaber politisk debat

Simone Aaberg Kærn er kendt for at bruge sin kunst til at skabe politisk debat. Kærn står blandt andet også bag et meget omdiskuteret portrætmaleri af fhv. Statsminister Anders Fogh Rasmussen og portrætserien, Ramt – tegninger af 15 stats-, udenrigs- og forsvarsministre, der har været med til at sende danske soldater i krig i nyere tid. Disse værker udstilles ikke på Kunsten.

Debat om krigskunst på Kunsten

Udstillingens åbning markeres af et debat-arrangement, hvor Simone Aaberg Kærn blandt andet redegør for tankerne bag maleriet, og hvor der er mulighed for at kommentere og stille spørgsmål. Debatpanelet består Simone Aaberg Kærn, jagerpilot Kim Holst, lektor ved Statskundskab ved Århus Universitet Gorm Harste og museumsdirektør Gitte Ørskou. Alle er velkommen – arrangementet kræver dog, at man tilmelder sig på kunsten.dk. Medlemmer af Klub Kunsten + Utzon har som altid gratis entré.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *