Kendte lægger stemme til 100-året for demokratiet

OldBooks

100 kendte danskere folder sig ud som grundlovstalere for at markere, at det i år er 100 år siden, kvinder og tjenestefolk fik stemmeret. I talerne vil de give deres personlige syn på ligestilling, demokrati og deltagelse, og hvilken betydning det har haft for Danmark.

 

I radioen, i det lokale supermarked, i fagbladet eller på Facebook. Det er nogle af de steder, danskerne vil blive mødt af grundlovstaler. Afsenderne på talerne er 100 kendte stemmer som Anne Marie Helger, Huxi Bach, Joan Ørting og Basim. Med hver sin personlige fortælling om, hvad ligestilling, demokrati og deltagelse betyder for dem, er de med til at fejre 100-året for 1915-grundloven og kvinders stemmeret. Talerne kommer ud løbende, to-tre dagligt, gennem forskellige kanaler fra i dag og frem til grundlovsdag 5. juni.

”For mig er de 100 personlige grundlovstaler et rigtig godt billede på lige præcis det, vi fejrer 100-året for: at alle har mulighed for at deltage i samfundet og blive hørt. At kvinder og tjenestefolk fik ret til at stemme 5. juni for 100 år siden har gjort os i Danmark til demokratiske frontløbere og et forbillede for andre lande. Det er der rigtig god grund til at fejre,” siger socialminister Manu Sareen.

Listen over de 100 kendte rummer skuespillere, journalister, musikere, chefredaktører, debattører, sportsstjerner, erhvervsfolk og andre danske personligheder. På hver sin måde vil de sætte deres aftryk på fejringen med bl.a. klassiske taler med kant, musikoplevelser og spændende videoer.

Se liste over de 100 talere her

Udover de 100 taler står regeringen og Folketinget også bag andre arrangementer, som skal markere 100-året. Bl.a. fejring på Christiansborg Slotsplads på grundlovsdag, fejringsshow på DR, børneshows i landets største storcentre og grundlovsdistortion.

Du kan følge med på bl.a. www.100aaret.dk og www.facebook.com/kaereGrundlov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *