Foredrag
/
Aalborg
Event

Foredrag med Lene Brøndum Madsen

Hvad er kendetegnene ved mennesker med Aspergers Syndrom, hvordan kan vi forstå dem og hinanden bedre, og hvornår er diagnose hjælpsom eller afgørende.

Psykoterapeut med speciale i Aspergers Syndrom og angst, Lene Brøndum Madsen, holder oplæg om Aspergers Syndrom med efterfølgende debat. Lene lægger i sit oplæg op til dialog såvel ift. forståelse af syndromet som ift. hvornår diagnosticering kan være hjælpsom eller afgørende for såvel de mennesker, som bærer syndromet som for pårørende og andre omkringværende.

Mange børn, unge og voksne lider, hvis de bærer syndromet uden at vide det. De er upåfaldende i deres ydre, de er velbegavede, venlige, empatiske og veltilpassede. De har tillært sig øjenkontakt og en lang række andre sociale færdigheder ved at iagttage, afkode og analysere i én uendelighed i sociale sammenhænge. Det koster dem
imidlertid så ekstremt mange ressourcer på denne måde ikke intuitivt at kunne regne ud, hvad der er passende i sociale sammenhænge og i kommunikationen med andre, at de ofte har meget fravær eller er helt fraværende i skole, uddannelse, arbejde og måske også andre sociale sammenhænge – de er udkørte og udmattede af deres indre arbejde og restituerer i fraværet. Ofte ved de godt selv, at de får det dårligt igen, når de vender tilbage til det overvældende, og de vægrer sig ved det. Det lægger lidelse til lidelsen hos mennesker med syndromet, at de godt selv fornemmer, at der er noget, som er svært for dem, som ser legende let ud for andre, men de ved ikke hvorfor det er svært – de savner en forklaring.

Aspergers Syndrom er en gennemgribende udviklingsforstyrrelse, som hører under autisme-
spektret.
Mennesker med syndromet har en anderledes kognitiv profil, dvs. deres tænkning er væsent-lig anderledes end hos neurotypiske, og det samme er gældende ift. deres følelsesliv og deres forholden sig til deres kropslige reaktioner og fornemmelser. De har anderledes filtre (eller intet filter) ift. deres sanser og overvældes af eks. indtryk som lyde, synsindtryk, lugte og er ofte særligt sensitive overfor eks. tøj der kradser. Når de overvældes på deres sanser, er reaktionen fysisk. De bliver fysisk dårligt tilpas med mange af de samme symptomer som hos mennesker med angst: Kvalme, hjertebanken, svimmelhed, toilettrang, rysten og sveden. Imidlertid er symptomerne IKKE angst, men har rod i autismen og skal derfor afhjælpes helt anderledes.

Gaverne ved Aspergers Syndrom
Mange med Aspergers Syndrom har helt særlige talenter indenfor specifikke områder. De har ofte en helt særlige evne til at koncentrere og målrette deres opmærksomhed mod det, som interesserer dem. Nogen har en enestående evne til at organisere, strukturere og optimere, og nogen har en enestående disciplin, ift. det som interesserer dem. Generelt er de empatiske, venlige og som en selvfølge tolerante ift. enhver minoritet.

Enhver med Aspergers Syndrom er naturligvis forskellig fra de andre. Alle har forskellige træk af syndromet og i forskellig grad. Ved at vide mere kan vi forstå hinanden bedre.

TIDSPUNKTER
DATO
TID
PRIS
BILLET
14/09/2022
19:30
Lokationen

Folkekirkens Hus

MIDT PÅ GAMMEL TORV I AALBORG

– på en af byens bedste matrikler ligger Folkekirkens Hus – et kraftcenter for kirke & kultur i Nordjylland.

Det er Budolfi Sogn, Budolfi provsti i samarbejde med Aalborgs øvrige provstier og Aalborg Stift, der har købt af den gamle Nationalbank, som senest husede Aalborg Universitets Arkitekt & Design- uddannelse.

Folkekirkens Hus består af mere end 2.400 m2 fordelt på 3 plan + fuld kælder. Der er fem sale: Aalborgsalen, Pejsestuen, Budolfi sal 1, Budolfi sal 2 og Orangeriet. Derudover huset Folkekirkens Hus en “Cafeen”, der ligger i kælderen og som om sommeren har udendørs servering på Gammel Torv.

Der er mange beboere i Folkekirkens Hus. Blandt dem kan nævnes Budolfi Kirkes kordegne, kirketjenere og organister, Aalborg Stifts Informationstjeneste, Aalborg Kommunes skole-kirke tjeneste, Vestervig Kirkemusikskole, Sygehuspræsten og Aalborg Stifts Diakoniprojekt.

Kørselsvejledning

GPS – indtast: Gammeltorv 4, 9000 Aalborg

Offentlig transport

Folkekirkens hus er placeret centralt i Aalborg og kan nemt nås via bybusnettet. Næsten alle buslinjer kører til Nytorv i Aalborg, hvorfra der kun er 3 min. gang til Folkekirkens Hus.

Restauranter i nærheden

La Locanda Dei Liberati ApS

hospital

La Locanda – Aalborgs autentiske italienske spisehus ledes først og fremmest af den i Aalborg kendte romerske kok, Carlo Liberati, der tilbage som helt ung i 1990’erne fik stor succes med sit ”no nonsens”- Mamma-køkken på ”Il Mulino” ved Cimbertyren. Siden har han markeret sig som italiensk kok og restauratør flere steder i byen, bl.a. på Rosdahls, Limfordshotellet og senest Cupo.

La Bottega Aalborg ApS

hospital

La Bottega – Lille café med eget bageri, hjemmelavede lækkerier, slagterspecialiteter fra Slagteren & Kokken i Gistrup, mad ud af huset, salg af vin, olie, is, frisk pasta og meget andet…

Caféen ligger i Brix Gaard. Italienske 1600-tals inspirerede kvalitetsfliser og keramik er nøje udvalgt i almuestilen for at kunne matche den oprindelige Brix Gaards faktiske alder. Og et hold italienske brolæggere har ovenikøbet været i Aalborg for at skabe det rette italienske mønster i den genetablerede brobelægning på gårdspladsen, hvor gæsterne til foråret skal kunne sidde ude og nyde de italienske specialiteter og måske et stille glas Asti.

Foreningen Cafe Kafe

hospital

Caféen er en lille hyggelig café lige i midten af Aalborg med plads til op til 50 personer indendørs og omtrent det sammen udenfor på terrassen midt på Gammeltorv med udsigt både til det pulserende byliv og den store domkirke, Budolfi kirke. I 1940-1943 blev der bygget en nationalbank, som er netop de lokaler Caféen har i dag.

Caféen holder åbent:

Mandag til onsdag fra 10.00 – 19.00

Torsdag til lørdag fra 10.00 – 20.00

Søndag lukket