MinByAalborg.dk

Ny vejafgift får Nordjyske borgmestre til at skrive brev til Christiansborg

30 april, 2023 | 06:00
- Af Redaktion
Alle 11 borgmestre i de nordjyske kommuner frygter for industrien og tab af flere arbejdspladser. Nu skriver de brev til de ansvarlige politikere.
Info:
Mand skriver brev.
Foto: Scott Graham - Unsplash.
Den 4. april kørte op mod 100 lastbiler til Christiansborg for at demonstrere. Demonstrationen var en reaktion på den kilometerbaseret afgift, som vakte vrede hos Vognmændene og Dansk Industri.

 

Nu er 11 borgmestre i Nordjylland også trådt ind i kampen.

 

”Vi er meget bevidste om, at der skal ske noget i forhold til den grønne omstilling, men ikke det her,” konstaterer Per Bach Laursen (V) borgmester i Vesthimmerlands Kommune, der sammen med Hans Ejnar Berthelsen (V) borgmester i Morsø Kommune er gået forrest i protesten.

 

Sammen har de skrevet et brev til skatteministeren, hvor de udtrykker, at aftalepartierne har overset den geografiske skævvridning. Aftalen vil særligt berøre Nord- og Vestjyllands vejgodstransport, fordi der køres ekstra mange kilometer i forbindelse med fragt af varer og gods.

 

”Nordjylland og Nordvestjylland har i årtier udviklet sig til et stort produktionsområde, hvor mellemstore og små virksomheder hjælper hinanden som underleverandører, det betyder, at der har været en stor intern logistik,” siger Per Back Laursen og tilføjer:

 

”Det, vi frygter, er at virksomhederne vil flytte produktionen til et andet sted for at få afgiften elimineret, og det vil i sidste ende koste arbejdspladser.”

 

Frygten er ikke ubegrundet. Det er ikke længe siden, at Danish Crown meldte ud, at slagteriet i Sæby bliver lukket. Lukningen koster omkring 800 medarbejdere jobbet.

 

Borgmestrene mener, at en differentieret tilgang er nøglen til en grønnere fremtid.

 

”Vi vil gerne have en differenceret tilgang, hvor man direkte går ind og laver en model med forskellige afgifter på landsplan,” forklarer Per Bach Laursen.

 

I brevet peges der blandt andet på allerede bestemte miljøzoner, der vil have en højere afgiftssats end andre zoner. De foreslår, at zoner med reduceret afgift kan tages i brug for områder langt fra transportknudepunkter.

 

”Jeg er meget godt tilfreds med, at 11 kommuner ud af 11 står sammen om det her. Vi har i Nordjylland tradition for at stå sammen om noget, der er vigtig for alle, så det er jeg stolt over,” understreger Per Bach Laursen.

 

Kilde: TV 2 Nord.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt