Ligger Aalborgs omegn inde med Årets Landsby 2023?

30 april, 2023 | 12:00
- Af Redaktion
Årets Landsby 2023 skal kåres, og derfor kan din lokale landsby nu tilmelde sig konkurrencen.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Den aktuelle energikrise har sat de danske landsbyer under pres. Sammen med behovet for en grøn omstilling af hele vores samfund, afkræver det nye, lokale løsninger, som kan ruste landsbyerne til fremtiden.

Derfor hylder prisen Årets Landsby i 2023 de landsbysamfund, som har gjort en særlig indsats for at stå sammen om at bringe landsbyerne styrket og grønnere gennem energikrisen med afsæt i lokalsamfundet og den omkringliggende natur. Det kan være med initiativer som nye fælles lokale varmeløsninger, andre former for energiløsninger, en ny transportløsning, understøttende indsatser målrettet lokale erhverv, foreningsliv og lokale medborgere, som bliver presset af energikrisen eller en lokal kampagne for energibesparelse.

I år håber komitéen særligt på at få eksempler frem, som indtænker naturen i landsbyernes udvikling – f.eks. brugen af og adgangen til naturen, biodiversitet eller lokal fødevareforsyning. For landdistrikternes natur er både en væsentlig del af den grønne omstilling og noget af det, som gør landsbyer over hele landet attraktive.

Med andre ord: I år skal vi have de løsninger, som kan fremtidssikre de danske landsbyer, frem i lyset, så de kan inspirere lokalsamfund landet over til handling.

Ansøgningsfrist, proces og præmier 2023

Frem til den 14. juni 2023 kl. 12.00 kan landsbyer landet over indsende en ansøgning om at blive Årets Landsby 2023. Når de tre finalister er udvalgt, og landsbyerne har fået besked, tager bedømmelseskomitéen på besøg hos finalisterne. Det sker i midt/slut august. Umiddelbart efter kåres en vinder samt 2. og 3. plads.

Og det er ikke alene æren og titlen, der er på spil. Vinderlandsbyen modtager også en check på 50.000 kr., ligesom 2. og 3. pladsen hver honoreres med 25.000 kroner. Derudover vil vinderlandsbyen blive fejret med en kåringsfest i begyndelsen af efteråret.

Bedømmelseskomiteen består af repræsentanter for de tre parter samt komitéformand Helene Simoni Thorup. Medlemmerne udgør næstformand i bedømmelseskomitéen for Årets Landsby Preben Sunke, der er næstformand i Forenet Kredit, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Gunnar Landtved, formand i VIB-land og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Lone Kastberg og formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Steen Kjær Nielsen.

Krav og vilkår for at blive Årets 2023

For at komme i betragtning skal landsbyen have under 1.500 indbyggere og sende en ansøgning med en beskrivelse af de aktiviteter, der er gennemført, som taler ind i årets tema ‘En landsby, der står sammen gennem energikrisen’. Der vil i vurderingen af ansøgerne blive lagt vægt på følgende:

  • Aktiviteter med konkrete resultater i form af øget tilflytning, ny erhvervsudvikling eller nye fællesskabsformer.
  • Originaliteten og pionérelementet i landsbyens initiativer og idéer, herunder muligheden for at kopiere landsbyens initiativer i andre sammenhænge.
  • Gruppen af landsbybeboere, der står bag ansøgningen.

Det er vigtigt at understrege, at landsbyerne ikke behøver leve op til alle tre kriterier.

Ansøgningen skal fylde maks. to sider og sendes til landsby@landdistrikterne.dk senest den 14. juni 2023 kl. 12.00.

Kilde: Landdistrikternes Fællesråd via Ritzau.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt