Fyringsrunder rammer journalister

28 august, 2023 | 10:00
Specielt de ældste har svært ved at finde arbejde.
Billedetekst: Foto: Vanilla Bear Films - Unsplash

Ledigheden blandt journalister og kommunikationsansatte er steget til det højeste niveau siden 2021, ifølge nye tal fra a-kassen AJKS. I august var otte procent eller 2000 af a-kassens 25.000 medlemmer berørt af ledighed. Dette er en stigning fra juni, hvor 1680 medlemmer var ledige. I august 2021 var 2500 eller ti procent af medlemmerne ledige.

Linda Garlov, en talsperson fra a-kassen, nævner, at der er en vis sæsonbetinget ledighed, især når nye dimittender kommer ud fra skolerne. Selvom ledigheden er steget sammenlignet med samme periode sidste år, påpeger hun, at niveauet var meget lavt dengang.

Markedsudviklingen har ført til afskedigelser i mediebranchen det seneste år, hvilket har påvirket antallet af ledige journalister og kommunikationsansatte. Selvom der har været bekymringer om en større stigning i ledigheden, har det endnu ikke manifesteret sig i det omfang, som nogle havde frygtet. Linda Garlov nævner, at opsigelsesperioder varierer, og det kan tage tid, før mange melder sig som ledige i a-kassen.

En faktor, der kan påvirke ledighedstallene, er journalisters evne til at se deres kompetencer i et bredere perspektiv. Mange er begyndt at overveje alternative karriereveje uden for den traditionelle medieindustri, hvilket kan hjælpe med at finde nye jobmuligheder. Desuden spiller digital kompetence en vigtig rolle, da arbejdsgivere i stigende grad efterspørger disse færdigheder.

Ledigheden er stigende, især blandt de yngre medlemmer. Dette kan delvis skyldes sværheder med at finde det første job efter endt uddannelse. Ældre medlemmer oplever også afskedigelser som følge af sparerunder, men dette afspejles endnu ikke i de samlede ledighedstal. Generelt kan det tage længere tid for ældre medlemmer at finde nyt arbejde efter ledighed.

DEKLARATION
Kilde:MediaWatch
Titel:Journalist, film
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden