PEACE | Aalborgs rådmand: Byen skal forberede sig på at modtage flygtninge fra Ukraine

28 februar, 2022 | 05:29

Med alt hvad der foregår i Ukraine, siden Rusland officielt invaderede landet torsdag morgen, så er spørgsmålene “hvad kan vi gøre?”; såvel som “hvad skal vi gøre?” kommet op.

Et muligt svar til dette kommer fra politiker Jan Nymark Thaysen (V), som er rådmand for By og Land i Aalborg Kommune. Han mener, at vi skal tale om at modtage ukrainske flygtninge til byen. Mødet med økonomivalget finder sted i morgen, mandag, hvor Thaysen planlægger at bringe ideen på banen. På nuværende tidspunkt er han nemlig ikke sikker på, hvilke muligheder Aalborg har for at kunne modtage flygtninge fra krigen; men ønsker at drøfte det og skabe en dialog om sagen.

I et interview med AalborgNu sagde Thaysen:
“Vi kan lige så godt komme i gang, for jeg synes ikke, at nabolandene, Polen, Moldova og Rumænien, skal tage sig af alle flygtninge. Det må vi deles om i Europa, og så kommer det jo også til at betyde, at vi skal være klar i Aalborg.”
Dog indrømmer han også i selvsamme interview, at han ikke er sikker på, hvad planen skal være:
“Lige nu aner jeg faktisk ikke, hvad vi har af muligheder for at tage imod flygtninge i Aalborg, så jeg mener, det er vigtigt, at vi får genbesøgt vores muligheder og gjort status over, hvad vi har af virkemidler, hvis de pludselig står og banker på vores dør […] Jeg forestiller mig noget med, at vi reserverer nogle pavilloner eller skurvogne, eller hvad man kalder dem, så de er klar, hvis der bliver brug for det”.

Beholde russisk venskabsby.
For at gøre sagen mere interessant har Jan Nymark Thaysen også pointeret, at vi som by skal bibeholde det samarbejde og venskab med den Russiske by Pusjkin, som ligger omkring 20km fra Sankt Petersborg.
Thaysen ønsker at fortsætte dette samarbejde såvel som at øge dialogen med byen.
Aalborg og Pusjkin indgik et samarbejde tilbage i 1971 – altså midt i en periode med høje spændinger mellem den daværende østblok og Vesten.

Borgmester mener at vi skal genoverveje venskabsbåndet.
Aalborg Kommunes fungerende borgmester, Helle Frederiksen (S), er åben overfor ideen. Hun fortæller BT: “Det er ikke utænkeligt. Jeg synes, vi skal snakke om, hvad vi lige gør i den her situation. Men det lyder ikke forkert at pege på venskabssamarbejdet. Det er jo svært at være venner med nogen, der agerer på den måde”

Lige nu må Aalborg vente og se, hvad der sker efter mødet på mandag og fremover. Vil vi fortsat have et samarbejde med den Russiske by? Skal vi gøre klar til at modtage flygtninge?
Under alle omstændigheder kan man i hvert fald se, at Aalborgs egen Tyr er på Ukraines side – eller det mener i hvert fald dem, der har farvet området gult og blåt.

Denne artikel er skrevet af vores praktikantpanel.

MinByAalborg.dk har valgt at dække alle de stærke bidrag, som vi får kendskab til i forbindelse med krigen i Ukraine – selvom det ikke direkte har noget at gøre med Aalborg. Det er vores håb, at dette kan inspirere andre til at gøre det samme.

DEKLARATION
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden