Er du klar til Malik?

Hvis forudsigelserne holder stik, så kan stormen Malik blive den kraftigste i Danmark i fem år. Spørgsmålet er så, er du stormklar?

Stille Før Storm synger Lis Sørensen så smukt, og disse ord kan denne solrige fredag uden problemer spejle sig i.

Efter en solrig og skyfri indgang til weekenden, så venter der nordjyderne lidt af et omslag i vejret. For lørdag rammer en regulær storm Danmark for første gang i knap to år. Her kan Vindstødene ligefrem nå orkanstyrke.

Stormen har fået navnet Malik, og den kulminerer lørdag eftermiddag. Særligt det nordvestlige Jylland, Nordsjælland og Bornholm bliver ramt i følge vejrprognoserne.

Og selvom stormen aftager i løbet af søndagen, er de usædvanlige vejrforhold ikke ovre endnu. En så kraftig og langvarig storm resulterer nemlig i forhøjet vandstand ved kysterne. Såkaldt stormflod. Så hvis prognoserne, som de ser ud nu, holder stik, kan Malik blive den kraftigste storm i Danmark i fire eller fem år. Og hvornår har metrologerne sidst taget fejl?

Sidder du nu og tænker: Hvordan kommer jeg levende igennem det her. Så er der heldigvis hjælp at hente. Beredskabsstyrelsen har en tjekliste du kan følge. Den lyder som følger:

Fastgør eller fjern løse genstande

– Ryd op rundt om huset, fjern eventuelle løse tagsten fra taget, og fastgør trampoliner og lignende.

Lad op

– Sørg for, at der er opladt batteri på computer og mobiltelefon, og hav lommelygte eller stearinlys klar, hvis strømmen skulle gå.

Følg med

– Tjek vejrudsigten, og følg med i meldinger fra myndighederne via pressen, hjemmesider, apps og sociale medier.

Pas på, hvis du skal ud

– Vær opmærksom på tagsten, grene og andre løsrevne genstande, hvis du går udenfor. Hvis myndighederne fraråder unødig færdsel udendørs, så udsæt eller aflys dine aftaler så vidt muligt.

Oversvømmelser og stomflod

Hold dig orienteret

– Følg myndighedernes udmeldinger på sociale medier, hjemmesider og via pressen. 

Luk af og dæk til 

– Sørg for at have kraftig afdækningsplast og sandsække ved hånden, så du kan afdække for eksempel døre, skakter, gulvafløb og toilet, hvis det bliver nødvendigt 

Begræns skaden

– Hvis dit hus bliver oversvømmet, så gør, hvad du kan, for at begrænse skaderne. Red, hvad du kan, og få vandet væk så hurtigt som muligt.

DEKLARATION
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden