Smitten skal bremses i køkkenerne

27 oktober, 2022 | 11:30
En enkelt dråbe med virus kan lægge mange kunder ned med roskildesyge, så Fødevarestyrelsens anbefaling er, at køkkenpersonale bliver hjemme i mindst 48 timer efter, at symptomerne på roskildesyge er stoppet.
Smitten skal bremses i køkkenerne
Billedetekst: Foto: Billedarkiv

Kokke, ernæringsassistenter og køkkenpersonale bør blive hjemme fra arbejde, hvis de har symptomer på roskildesyge – eller lige har haft roskildesyge med opkast og eventuelt diarré. Man kan nemlig smitte både før, man føler sig syg og mindst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet. Kampagne fra Fødevarestyrelsen, sætter fokus på, hvordan personalet i de professionelle køkkener kan være med til at bremse roskildesyge.

14 sygdomsudbrud i 2021

Sidste år blev der registreret 14 sygdomsudbrud af norovirus, som kunne spores tilbage til køkkenpersonale. Senest blev omkring 100 ansatte på en fabrik i Jylland ramt af roskildesyge, da en køkkenmedarbejder med et sygt barn derhjemme havde håndteret pulled pork, som blev serveret i kantinen.

– Roskildesyge er en ekstremt smitsom virus, og vi ser desværre af og til, hvordan en enkelt fejl i et professionelt køkken kan ramme et stort hold kunder, forklarer Bente Holst, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Synderen er Norovirus

Norovirus, som er kilden til roskildesyge, lister sig typisk ind i køkkenet via mikroskopiske rester af opkast og afføring på hænder og tøj eller med virusforurenede bær, grøntsager og østers. Norovirus giver opkast og eventuelt diarré. Derfor er det afgørende, at køkkenpersonalet vasker hænder med varmt vand og sæbe, inden de begynder at lave eller servere mad for deres kunder. Men allervigtigst, bliver væk fra arbejde, hvis de har eller lige har haft roskildesyge.

– Mange tænker måske ikke over, at norovirus både smitter, før du bliver syg, men også i en periode efter, at du føler dig rask. Derfor bør køkkenpersonale ikke lave mad til andre før tidligst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet. Vær ekstra opmærksom, hvis du har syge samboende. Det budskab er vigtigt for os at få ud til de madprofessionelle, understreger Bente Holst.

Oplysningsindsats

Fødevarestyrelsen fører fra slut oktober og ind i december en oplysningsindsats om at undgå at sprede smitte med norovirus. Hovedbudskabet er: Laver du mad til andre? Bliv hjemme, hvis du har – eller lige har haft – Roskildesyge! Indsatsen henvender sig til blandt andet til kokke, køkkenmedarbejdere og undervisere i folkeskolen samt på erhvervs- og proffessionshøjskoler plus fødevarebrancher og -erhverv, og til forbrugerne.

Budskabet formidles ud via annoncer i udvalgte fagblade og bliver lanceret på både sociale medier som tekst og film og i radiospots henover oktober, november og december 2022. Derudover kan man på Fødevarestyrelsens hjemmeside om norovirus finde nyt materiale til download, f.eks. en planche til personalerummet og en tekstside til virksomhedslederne om vejledning af medarbejderne ved roskildesyge.

DEKLARATION
Alt. tekst:Smitten skal bremses i køkkenerne
Titel:hands-4903050_1920
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden