MinByAalborg.dk

Aalborg kan lære af Midtjylland med at hjælpe unge videre

27 april, 2023 | 02:00
- Af Redaktion
Region Midtjylland har sammen med flere kommuner haft succes med at hjælpe unge mennesker i job eller videre i uddannelse. Det kan Aalborg og Nordjylland høste inspiration fra til lignende initiativ.
MinByFoto.dk
DEKLARATION
Alt. tekst:MinByFoto.dk
Billedetekst: Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Det kan være både små og store ting, der vælter læsset i overgangen til ungdomsuddannelse. Hvordan kommer jeg derhen? Får jeg venner? Kan min lærer lide mig, og kan jeg overhovedet finde ud af det? Er der så samtidig psykisk sårbarhed eller diagnoser på spil eller vold, misbrug og lignende i rygsækken, kan vejen ind i voksenlivet virke umulig. Men det kan lade sig gøre.

Det viser erfaringerne fra “Ung i Uddannelse”, hvor særlige unge-guides med personlig individuel rådgivning har hjulpet mere end 500 sårbare unge videre. Nu styrkes den tilgang i et nyt projekt med regionen og 13 kommuner. “Ung i uddannelse – Ung i job”. Målet er, at 1.500 unge får have personlig hjælp frem mod 2025. Enten til at komme i uddannelse eller til at få et job, der i mange tilfælde kan være det, der skaber fodfæste og giver en indgang til senere uddannelse.

– Vi har alt for mange unge mennesker, der falder ud af uddannelsessystemet, og risikerer aldrig at komme videre. Det er en menneskelig katastrofe, og det er også et problem for de virksomheder, der har brug for dygtige hænder. Det er unge, der har meget forskellige bagrunde og behov. Derfor skal vi hjælpe dem individuelt. Så det her projekt er både tiltrængt, vigtigt og godt, siger udvalgsformand for Regional Udvikling i Region Midtjylland, Bent B. Graversen (V).

Otte ud af 10 kom videre

Af de unge, der fik hjælp i det tidligere projekt, er mere end 80 pct. nu i gang med en uddannelse. Det var bl.a. på den baggrund, at regionsrådet sidste år besluttede at skyde 12,6 mio, kroner i det nye projekt. Et tilsvarende beløb er samlet set siden blevet investeret af de 13 deltagende kommuner: Lemvig, Struer, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Herning, Randers, Skanderborg, Norddjurs, Favrskov, Hedensted, Viborg, Ikast-Brande og Skive.

Projektet startede officielt 1. april. De deltagende kommuner er nu i fuld gang med at ansætte og forberede unge-guides, der tilknyttes grundskole eller FGU (Forberedende Grunduddannelse).

– Vi har en tilgang her, som vi kan se hjælper de unge mennesker, der kæmper for at blive en del af en uddannelse eller komme ind på en virksomhed, men som har brug for et rygstød for at lykkes med det. Den skal vi selvfølge bruge. Og så skal vi blive ved med at samle viden om, hvordan vi bedst hjælper de unge i fremtiden, siger formand for arbejdsmarkedsudvalget i Norddjurs Kommune, Karoline Bergkvist Søgaard (S).

Det rette mindset

Jannie Svane Kjær fra Norddjurs Kommune er en af ungeguiderne i projektet og var også med i det tidligere projekt. Hun glæder sig “helt vildt” til at komme i gang igen.

– Det er fantastisk at få lov til at hjælpe de her unge mennesker. Når de får hjælp til at arbejde med deres mindset, får bygget deres selvværd op og lagt en god plan til at komme i mål, så kan de som regel meget mere en de regner med. Det bliver rigtig godt at komme i gang i det nye projekt, hvor jeg især er nysgerrig på virksomhedsdelen og beskæftigelse som en vej videre, der nu får større fokus, siger Jannie Svane Kjær.

Kilde: Region Midtjylland

Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt