Stort fugledødsfald: Det var ikke fugleinfluenza

27 marts, 2023 | 12:00
- Af Redaktion
De mange fugledødsfald fik besøgende i Østré anlæg og dyreorganisationer til at bekymre sig. Test af fuglene har nu givet svar
Info:
Dragan Tomic - Unsplash

Fugleinfluenza har været på alles læber efter en stribe af fugledødsfald den seneste måned. De mange syge og døde fugle blev fundet omkring Østre Anlæg.

Fødevarestyrelsen fik to af de døde fugle testet ved Statens Serum Institut. Nu er der et resultat, men det løser ikke mysteriet.

De to fugle er konstateret fri for fugleinfluenza. Sygdom har derfor ikke været årsag til de to fugles død.

”De to konkrete tilfælde er fundet negative for fugleinfluenza, men det gør ikke, at fugleinfluenza er afblæst. Der har været tilfælde både i Midt- og Vestjylland og på Sjælland. Så det er stadig i den vilde fauna,” fortæller Flemming Marker, veterinærchef ved Fødevarestyrelsen.

Andre fugle fra området, der blev testet tidligere på året, testede heller ikke positiv for fugleinfluenza.

Naturstyrelsen, der forvalter statens skove og skovarealer, har holdt øje med dyrelivet i Østre Anlæg, men de har heller ingen klare svar. Vildtkonsulent Ivar Høst foreslår andet sygdom, forgiftning eller noget helt tredje.

”Det ser jo helt forkert ud, når et så stort antal fugle dør. Alle de steder, der er en høj koncentration af fugle, er risikoen høj for, at fugle smitter hinanden, hvis der er noget i udbrud. Og fuglekoncentrationen er høj i Østre Anlæg,” siger han.

Han vil ikke bekræfte, at det er sygdom, og han tilføjer, at han aldrig har set større sygdomsudbrud i Aalborg-området før.

Nu træder Aalborg Kommune til for at undersøge sagen, og der er derfor indsendt fem fugle til Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet, skriver Nordjyske.

”De kom ind i mandags, og jeg har dem liggende i fryseren. Nu sender vi dem videre til København med den første transport, der er på torsdag, så de er ikke testet endnu. Der kan godt gå en rum tid,” fortæller Sussie Pagh, der er biolog og seniorforsker ved instituttet og tilknyttet Vildedyrssundhed.dk.

Hun tilføjer, at det ikke er usædvanligt at få tilsendt flere dyr fra samme område.

Fuglene er sendt videre til obduktion og test for sygdomme på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet.

Her bliver fuglen obduceret. Hvis dødsårsagen ikke kan fastslås under obduktion, undersøges fuglen for virus og bakterier.

Hvis der stadig ikke kan fastslås en dødsårsag, sendes fuglene videre til en gifttest på DTU Fødevareinstituttet.

Der kan derfor gå en rum tid endnu før der findes konkrete svar til den store fugledødelighed i Østre Anlæg.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Nordjyske
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt