Tilbud har effekt: Folk med psykisk diagnose kommer i job

26 februar, 2023 | 13:00
IPS står for Individuelt Planlagt Job med Støtte er et tilbud om at hjælpe borgere med en psykisk diagnose i arbejde. Aalborg kommune samarbejder med Hjørring kommune samt Region Nordjylland. De lokale erfaringer er så gode, at tilbuddene bliver vredt ud til flere målgrupper inden for Psykiatrien.
Billedetekst: Paulette Wooten - Unsplash

Jobsøgning kan være svært, og for personer med en psykisk diagnose kan både søgningen og opstarten på et job være forbundet med mange udfordringer.

Derfor arbejder Psykiatrien i Region Nordjylland sammen med jobcentre i henholdsvis Aalborg og Hjørring om såkaldte IPS-forløb, hvor de hjælper borgere med psykiske diagnoser i arbejde eller uddannelse. IPS dækker over en evidensbaseret beskæftigelsesindsats.

”Jeg havde ikke fundet et job uden hjælp fra jobcenteret og Psykiatrien”, siger 38-årige Mads Bruun Jensen fra Nørresundby til Aalborg kommune.
Han blev diagnosticeret med bipolar lidelse for tre år siden og har kæmpet for at finde et job siden da. I dag arbejder han otte timer om ugen hos et entreprenørfirma.

Den tværfaglige indsats
IPS startede som et tilbud for borgerne med en psykisk diagnose i alderen 18-29 år. Men erfaringerne i både Aalborg og Hjørring er så gode, at projektet løbende bliver bredt ud til flere målgrupper inden for Psykiatrien.

Mas Bruun Jensen er en af de 153 borgere med en psykisk diagnose, der har været tilknyttet et IPS-forløb i Aalborg Kommune siden 2020. Her hjælper IPS-konsulenten med at skrive ansøgninger, tage kontakt til arbejdsgivere og støtte borgeren i alt det, der kan være svært i forbindelse med at søge og starte op i et ordinært arbejde.

Hele processen sker i tæt samarbejde med Psykiatrien. Her er medarbejderne blandt andet inde over, hvor mange arbejdstimer, der er realistiske for den enkelte borger, samt hvordan eventuel medicinering og behandlingsforløb spiller sammen med opstarten på en arbejdsplads.

En betydningsfuld hjælp
Lige nu er 86 borgere i gang med et IPS-forløb i Aalborg Kommune, og det samme gælder 132 borgere i Hjørring Kommune.

Og det er glædeligt på flere planer – for ud over den samfundsøkonomiske fordel har indsatsen også betydning for borgernes sygdomsforløb, understreger Rebecca Fink Rathke.

Når borgerne kommer i arbejde, fortsætter kontakten til IPS-konsulenten op til et år efterfølgende – og det er værdifuldt for 38-årige Mads Bruun Jensen.

Håbet er, at IPS-samarbejdet bliver bredt ud til endnu flere målgrupper og kommuner, så borgere med psykiske diagnoser i hele Nordjylland kan få hjælp til at komme i job eller uddannelse.

DEKLARATION
Kilde:Aalborg kommune
Titel:paulette-wooten-mRtcYQfbapc-unsplash
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden