Boligkøbere trykker ’snooze’

25 oktober, 2022 | 07:30
Fortsat stor interesse for boligkøb trods otte måneders krisesnak, men fire ud af 10 købere sætter købet på pause, og andre går efter billigere hjem eller i et billigere område, viser ny repræsentativ måling fra YouGov for ejendomsmæglerkæden Home
Billedetekst: ©2017 Palle Peter Skov

Otte måneder inde i en ny virkelighed præget af renteuro, inflation, ‘energitæsk’ og krig er boligmarkedet tydeligt mærket af færre handler og salgspriser, der generelt peger ned.

Men danskerne holder trods de nye tider i høj grad liv i drømmen om boligkøbet.

  • Godt hver 7. dansker (15,1 %) har planer om at købe bolig i løbet af de næste seks måneder, viser en stor repræsentativ spørgeundersøgelse blandt 2049 danskere over 18 år, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home.
  • For tre måneder siden lå andelen af købere på 16,9 % – og det historiske gennemsnit for alle kvartaler tilbage til april 2017 er 14,1 %.

Dermed holder interessen i oktober 2022 i den gode ende af skalaen.

– Det er overraskende mange, men bag tallene kan vi også se, at køberne bestemt ikke er upåvirkede af den økonomiske uro. Mange justerer og tilpasser købsplanerne til den nye virkelighed ved at købe billigere og i et andet område end planlagt, andre sætter boligkøbet på ’snooze’, siger Michael Dalsager, talsperson og boligmarkedsanalytiker i Home.

Kun 3 ud af ti lader sig ikke påvirke

Et ekstra spørgsmål i barometeret belyser usikkerheden hos boligkøberne.

  • 39 % af de aktuelle købere svarer, at de stigende renter og inflationen betyder, at de indtil videre har udskudt planerne om køb af bolig.
  • 27 % vil købe mindre og billigere bolig.
  • 29 % svarer, at deres købsplaner ikke er påvirkede.
  • 10 % ‘ved ikke’ og 2 % svarer ‘andet’.

Barometeret bekræfter altså, at boligkøberne er usikre, men det viser også, at interessen for boligkøb omtrent er den samme som ved målingen i juli.

– Det er hverken værre eller bedre nu. Mange købere er fortsat afventende og holder sig tilbage, mens interessen for at sætte til salg er noget bedre. Der er flere boliger til salg at vælge imellem, og den store opgave for ejendomsmæglerne nu og den kommende tid er at lægge eller tilpasse salgsplanen, så købere og sælgere kan nå hinanden i forhandlinger, siger Michael Dalsager.

  • Barometeret for oktober 2022 viser, at 6,5 % danskere har planer om at købe villa eller rækkehus, 5,1 % ejerlejlighed og 3,8 % sommerhus.
  • For sommerhusene er der tale om en ret høj tilkendegivelse af købsplaner i forhold til tidligere kvartaler. Det historiske gennemsnit for sommerhuskøbere er 2,8 %, mens snittet for villa- og rækkehuskøb er 6,3 % og for lejligheder 5,1 %.

Køberne – og især førstegangskøberne – har det sort på hvidt fra banken, at de ikke kan købe bolig for samme beløb, som før renten og inflationen stak af. Sælgerne skal indstille sig på at få mindre for hjemmet end for blot måneder siden, men mange har en god buffer i murstenene efter flere år med fremgang.

Fokus på bytteprisen

– Det kan godt være, at du får en lavere pris nu end for et halvt år siden, men det bliver også billigere at købe det næste hjem. Bytteprisen mellem det gamle og det nye hjem er det vigtige regnestykke, siger Michael Dalsager.

Mere stabilitet om økonomien er nøglen til mere ro på boligmarkedet.

– Meget omkring os ser sort ud med høj inflation, aktiefald, rentehop og ekstrem lav forbrugertillid. Med det in mente ser køberbarometeret næsten opløftende ud, siger Michael Dalsager:

– Beskæftigelsen er fortsat meget høj, og mange er i job, og det er vigtigt for trygheden i et boligkøb. Nogle danskere vil desværre miste jobbet, når økonomien går ned som nu, og det er uden tvivl også noget, som boligkøberne har med sig på boligjagten.

Ugetal fra Boligsiden.dk viser, at salget af boliger i uge 42 lå 28 % under gennemsnittet i årene 2015-2019.

DEKLARATION
Titel:Home
Relaterede nyheder
Følg os på facebook
Regionale nyheder
Sider i Nordjylland
Brønderslev
Hjørring
Jammerbugt
Mariagerfjord
Morsø
Thisted
Vesthimmerland
Læsø
Frederikshavn
Rebild
Bagsiden