Nyt projekt vil sætte skub i grøn boligrotation i landdistrikterne

25 marts, 2023 | 10:00
- Af Redaktion
Mange ældre bliver boende i huse, der ikke længere passer til deres behov fordi der ikke er seniorboliger i lokalområdet. Et nyt projekt lavet af Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit vil undersøge mulighederne for at ændre på dette.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Der er for få seniorboliger i lokalområderne. Mange ældre bliver boende i parcelhuse, der ikke længere passer til deres behov grundet manglende seniorvenlige ejer- og lejeboliger i landsbyerne.

Manglen på seniorboliger i lokalsamfundet mindsker boligrotationen i landdistrikterne, da familiehuse til unge og børnefamilier blive mindre i takt med at antallet af ældre vokser.

Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd er på udkig efter en løsning. Deres fælles projekt ” Grøn Boligrotation i Landdistrikterne” skal undersøge, hvordan der kan pustes nyt liv i boligrotationen.

”Boligrotation er vigtig for tilflytningen til vores landsbyer og for mobiliteten på boligmarkedet. Det sikrer, at der er ledige boliger til nye generationer, som ofte tilflytter fra en større by – og som puster nyt liv i børnehaven, skolen og foreningslivet. Men det sker kun, hvis vi sørger for, at der er et attraktivt boligalternativ for de mange seniorer, der ønsker at flytte ud af parcelhuset, men fortsat blive i deres lokalområde,” fortæller Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Projektet har også til formål at undersøge, hvordan det kan understøttes at boligerne som seniorerne fraflytter kan energirenoveres som en del af boligrotationen.

”Jeg ser frem til, at vi med projektet får ny viden om, hvordan vi og andre aktører kan understøtte boligudviklingen i landsbyerne til gavn for både yngre og ældre, siger Michael Demsitz, formand for Forenet Kredit, og fortsætter:

– Et stærkt realkreditsystem med fair og lige adgang for alle er en mærkesag for Forenet Kredit og en forudsætning for at have levende landsbyer, men der skal mere til for at gøre landsbylivet muligt og attraktivt for flere. Hvis man på én og samme tid kan skabe øget boligrotation og energirenovere de fraflyttede huse, så får vi en boligmasse i landdistrikterne, der samlet set gør landsbyerne mere attraktive. Det er både en lokal gevinst og en gevinst for vores samfund som helhed.”

Projektets første del skal resultere i generelle modeller og anbefalinger til målrettet grøn boligrotation i landdistrikterne. Det udløber i udgangen af 2023 og er målrettet kommuner, boligorganisationer, landsbyer og investorer.

Pilotlandsbyerne til projektet er Givskud i Vejle Kommune, Asaa i Brønderslev Kommune, og Ejby i Lejre Kommune.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Landdistrikternes Fællesråd via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt