MinByAalborg.dk

Giv et rentefrit lån til cambodjanske risbønder

25 januar, 2023 | 05:00
- Af Redaktion
Folkekirkens Nødhjælps Giv En Ged-kampagne har gennem 15 år hjulpet tusindvis af mennesker i udviklingslandene med geder, køkkenhaver, skoleborde etc. Nu har organisationen som den første danske NGO lanceret finansiering af udviklingsprojekter med ’Giv et rentefrit lån’ via crowd lending.
Info:
Foto: Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælps Giv En Ged-kampagne har gennem 15 år hjulpet tusindvis af mennesker i udviklingslandene med geder, køkkenhaver, skoleborde etc.
Nu har organisationen som den første danske NGO lanceret finansiering af udviklingsprojekter med ’Giv et rentefrit lån’ via crowd lending.
Crowd lending er en lånemodel, hvor privatpersoner, organisationer og virksomheder yder lån til småbønder og mindre virksomheder, der ikke kan låne penge på traditionel vis via banker etc.

– Vi ved fra vores Giv En Ged-kampagne, at både virksomheder og private gerne vil støtte mennesker i nød. Nu udvider vi med muligheden for crowd lending, så alle i Danmark kan give mikrolån til konkrete markedsbaserede projekter i udviklingslandene, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen.

Modellen kommer i første omgang økologiske risbønder i Cambodja til gode. Landbrugskooperativet Krakn Leav Samkie har behov for et lån på 200.000 kroner (30.000 USD) til at udvikle deres landbrug, og lånet er blevet udbudt som Folkekirkens Nødhjælps første crowd lending-projekt.

Behov for investeringer – ikke klassisk udviklingsbistand

– Vi har støttet risbønderne i Cambodja gennem de seneste 20-25 år. De er gået fra at være fattige risbønder, der producerede til eget behov, til et velorganiseret og forretningsminded landbrugskooperativ med produktion og salg af økologiske ris. Kooperativet har ikke længere behov for klassisk udviklingsbistand, men kapital for at skabe yderligere forretningsudvikling, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Kooperativets økologiske ris eksporteres allerede til Danmark via et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp og Nordic Food Partners, og når ud til danske forbrugere via Salling Group.

Krakn Leav Samkie skal konkret bruge finansieringen til at skrue yderligere op for produktionen til både det lokale og internationale marked.

– Der er et kæmpe behov for nye former for finansiering af sunde og bæredygtige fødevareprojekter og udvikling af fødevaresystemer i udviklingslandene. Og ofte bliver man overrasket over, hvor lidt kapital der egentlig skal til for at skabe et overskudsgivende landbrugskooperativ i Cambodja eller en gazelle-virksomhed i Kenya, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Giv et lån fra 375 kr.

Foreløbig har 45 små investorer stillet 112.000 kroner til rådighed i rentefrie lån til landbrugskooperativet, og dermed er 57 procent af kapitalbehovet på 200.000 kroner indfriet.
I snit har långiverne givet mikrolån på 2.700 kroner, og pengene betales tilbage til långiverne ad to omgange efter et halvt og et helt år. Der er stadig tre uger at løbe på, inden finansieringsprojektet af Krakn Leav Samkie kooperativet lukker.

Folkekirkens Nødhjælps finansiering via crowd lending finder sted i samarbejde med den hollandske platform PlusPlus. PlusPlus er den første NGO-ledede crowd lending platform i Europa.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt