WWF: Forbyd e-cigaretter og plastikbestik

24 maj, 2023 | 06:00
- Af Redaktion
WWF Verdensnaturfonden ser gerne, at man helt udfaser engangsplastik såsom e-cigaretter og bestik. Danmark bør presse på for et forbud i de kommende FN-forhandlinger.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Når verdens lande i slutningen af maj 2023 mødes i Paris for at blive enige om, hvordan en ny global plastiktraktat skal se ud, bør Danmark presse på for at få indført et globalt forbud mod alt den plastik, som vi let kan undvære i hverdagen.

Det mener WWF Verdensnaturfonden, hvis opfordring tager udgangspunkt i en ny WWF-analyse, der viser, at en stor del af vores plastikprodukter let kan undværes og dermed bør udfases.

“Vi har inddelt plastik i to grupper for at gøre det helt tydeligt, hvad vi kan gøre nu, og hvad der kræver en større omstilling. Lige nu kan vi relativt let indføre et globalt forbud mod unødvendig engangsplastik som e-cigaretter, bestik og kosmetisk mikroplast og dermed sætte skub i overgangen til bæredygtige alternativer. Et globalt forbud mod unødvendig engangsplastik vil ikke kun hjælpe vores egen natur, men også alle de lande i Asien og Afrika, der lider gevaldigt under vores enorme globale plastikforbrug,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Behov for en koordineret indsats

Danmark har allerede en plastikstrategi med 27 initiativer, hvor et af hovedelementerne er oprettelsen af et nationalt plastikcenter, som skal være samlingspunkt for den danske plastikindsats. Andre hovedinitiativer er forbud mod tynde plastikposer samt bedre og mere ens sortering og indsamling af plastikaffald.

Mange andre lande og et samlet EU har vedtaget lovgivning, som skal reducere mængden af plastik i naturen, men der er behov for en koordineret global indsats, vurderer Bo Øksnebjerg.

“Hvis vi skal løse plastikproblemet én gang for alle, skal vi have en global aftale, der blandt andet indeholder et forbud mod hele den gruppe af plastikprodukter, som vi, ifølge vores analyse, relativt let kan undvære. Trods ihærdige indsatser i mange lande, heriblandt Danmark, er det slet ikke lykkedes at tage hånd om plastikproblemet. Det vokser tværtimod dag for dag, og engangsplastik, mikroplastik og efterladte ‘spøgelsesnet’ udgør i dag størstedelen af ​​plastikforureningen i havet. Derfor er vi nødt til at handle nu, og Danmark bør tage til forhandlingerne i Paris med et krav om et globalt forbud mod unødvendigt plastikaffald,” siger Bo Øksnebjerg.

Kilde: WWF Verdensnaturfonden via Ritzau

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt