Regionerne efterspørger dedikerede ressourcer til at styrke hospitalssektorens cybersikkerhed.

24 maj, 2023 | 12:00
- Af Redaktion
Efter Ruslands invasion af Ukraine er cybertruslen mod hospitalerne blevet forværret. Danske Regioner opfordrer regeringen til at øremærke specifik finansiering til at styrke sundhedsvæsenets cyberforsvar i den økonomiske aftale for 2024. Hvis dette ikke sker, vil midlerne i stedet skulle tages fra patientbehandlingen, udtaler Lars Gaardhøj, 2. næstformand for Danske Regioner.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Center for Cybersikkerhed (CFCS) har i deres nye rapport for 2023 konkluderet, at truslen fra cyberkriminalitet og cyberaktivisme mod Danmark er på et højt niveau. Som en konsekvens af krigen er der en sandsynlighed for, at statsstøttede hackergrupper forbereder sig på at udføre ødelæggende cyberangreb mod kritisk infrastruktur i Danmark. Truslen kan eskalere med minimalt eller intet varsel, herunder også inden for sundhedsvæsenet.

Regionerne oplevede allerede en smagsprøve på denne trussel, da hjemmesiderne for Region Hovedstaden blev lagt ned af en pro-russisk hackergruppe i 2023. Heldigvis lykkedes det at stoppe yderligere angreb. Dog ændrer cybertruslen sig konstant, og hackerne er ofte et skridt foran.

“Vi befinder os i en ny sikkerhedspolitisk situation med pro-russiske hackere, der kan have sundhedsvæsenet som mål. Et cyberangreb kan have afgørende indvirkning på hospitalsdriften, skade danskernes adgang til behandling og risikere sikkerheden af deres sundhedsdata. I lyset af krigen er der behov for en varig styrkelse af cybersikkerheden inden for sundhedsvæsenet,” udtaler Lars Gaardhøj, 2. næstformand for Danske Regioner.

Den danske sundhedssektor er en af verdens mest digitale, og for at opnå et tilfredsstillende sikkerhedsniveau er der behov for investeringer i systemer til overvågning, digitale barrierer mellem netværk samt værktøjer til forudsigelse og håndtering af sikkerhedshændelser. Regionerne kan ikke opkræve skatter eller pålægge danskerne en afgift for cybersikkerhed, og de bør ikke stå alene med ansvaret og finansieringen.

“En større trussel kræver et stærkere forsvar. Hvis der ikke sikres yderligere finansiering, vil pengene til cybersikkerhed fremadrettet blive taget fra patientbehandlingen. Vi må ikke underminere tilliden til sundhedsvæsenet, som er en fundamental søjle i vores samfund,” udtaler Lars Gaardhøj.

Kilde: De danske Regioner.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt