Babyer i Aalborg har ukendte vira i deres maven

22 april, 2023 | 06:00
- Af Redaktion
Spædbørn i Aalborg og resten af landet med har mange ukendte vira i deres maver, og det overrasker forskerne.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

”Vi fandt uhørt mange ukendte virus i babyernes afføring. Ikke bare flere tusind nye arter af virus – men til vores overraskelse repræsenterer de over 200 familier af virus, som aldrig er beskrevet før. Det betyder, at raske børn allerede tidligt i livet render rundt med en ekstrem mangfoldighed af virus i deres tarm, som sandsynligvis har stor betydning for, hvorvidt de udvikler diverse sygdomme senere i livet,” siger Dennis Sandris Nielsen, professor ved Institut for Fødevarevidenskab og seniorforfatter til den videnskabelige artikel om studiet, der er udkommet i tidsskriftet Nature Microbiology.

Forskerholdet har kortlagt samtlige virus i børnenes afføring og har fundet i alt 10.000 virus-arter – et tal, der er 10 gange højere end antallet af bakteriearter i de samme børn. Virusarterne er fordelt på 248 forskellige virusfamilier, hvoraf kun 16 var kendt i forvejen. De resterende 232 ukendte virusfamilier navngav forskerne efter børnene, som leverede bleerne. Det betyder, at der nu findes virusfamilier med navne som Sylvesterviridae, Rigmorviridae og Tristanviridae.

Bakterievirus er vores venner

”Det er første gang, der er skabt et overblik over diversiteten af virus i tarmen. Det giver et helt nyt grundlag for at finde ud af, hvilken betydning virus har for vores mikrobiom og for udviklingen af vores immunsystem. Vores hypotese er, at fordi immunsystemet endnu ikke har lært at skelne skidt fra kanel, skal du have en ekstra stor artsrigdom af virus i tarmen ved ét-års-alderen for at være beskyttet mod kronisk sygdom som fx astma og diabetes senere i livet,” siger Shiraz Shah, førsteforfatter og seniorforsker ved Dansk BørneAstma Center.

90 procent af de virus, som forskerne har fundet, er bakterievirus – også kaldet bakteriofager. Det vil sige virus, der har bakterier som værtsceller, og som altså ikke angriber børnenes egne celler og derfor heller ikke er sygdomsfremkaldende.

Kilde: Københavns Universitet – Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet via Ritzau

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt