MinByAalborg.dk

Gammel forurening spørger stadig i Nissum Fjord

21 maj, 2023 | 11:00
- Af Redaktion
Region Midtjylland har set nøjere på de gamle forureninger, der er i Rønland ved Nissum Fjord. Nu er miljøministeren bragt ind i sagen.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Region Midtjylland er for nylig blevet bekendt med, at en af de gamle forureninger fra 1970-80’erne på det sydlige Rønland har bredt sig helt ud til Nissum Bredning. De nye oplysninger stammer fra frivillige undersøgelser foretaget af FMC. De viser, at forureningen er kraftigere og har en placering, som regionen ikke tidligere har kendt til.

Forureningen ligger i et af de områder, hvor der har været krav om, at kemivirksomheden FMC (tidl. Cheminova) skulle drive afværge, så forurening ikke spreder sig til naturen og vandmiljøet omkring Rønland.

De krav har været gældende siden 1980’erne. Men Miljøstyrelsen har droppet kravene, så nu er det frivilligt, om FMC vil pumpe og rense grundvand i området. Miljøstyrelsens beslutning betyder også, at Region Midtjylland i slutningen af december overtog ansvaret for de gamle forureninger.

– Det er foruroligende, at netop som ansvaret er landet hos regionen, viser nye undersøgelser, at den mangeårige afværge ikke har fungeret. De gamle forureninger er altså stadig et stort problem, og vi er noget urolige for miljøet med den her nye viden. Derfor har vi også skrevet til miljøministeren, for vi står jo i en situation, hvor der skal gøres noget, men hvor der pludselig ikke er krav til virksomheden, siger Bent Graversen (V), formand for regionens Udvalg for Regional Udvikling.

Nye undersøgelser og dialog i gang

Region Midtjylland har i brevet til miljøminister Magnus Heunicke udtrykt bekymring i forhold til den nye viden om forurening fra Rønland og har samtidig inviteret ministeren til Harboøre Tange.

I forhold den aktuelle situation har regionen bestilt en uvildig vurdering af de nye forureningsfund. Vurderingen skal give et fingerpeg om, hvor giftige stofferne er, og hvor meget forurening der potentielt strømmer ud i Limfjorden.

Der bliver også taget nye vandprøver ude i Nissum Bredning inden sommerferien. Det skal give svar på, om og hvordan forureningen påvirker vandmiljøet i fjorden.

Sideløbende er Region Midtjylland i dialog med FMC om en midlertidig samarbejdsaftale. Det er planen, at den skal beskrive formålet med afværgetiltagene ved de gamle forureninger på Rønland og Cheminovas gamle fabriksgrund samt ikke mindst FMC’s og regionens gensidige “forpligtelser” i den forbindelse.

– Det er et lyspunkt i en virkelig ærgerlig sag, at FMC også ønsker at samarbejde, selv om Miljøstyrelsen har gjort det frivilligt for dem. Regionen har sendt det første udkast til en aftale, og jeg ser frem til, at vi skal mødes med FMC om det om nogle uger, siger Henrik Qvist (EL), næstformand i Udvalget for Regional Udvikling.

Kilde:

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt