MinByAalborg.dk

Nordjysk havørn satte rekord

27 maj, 2023 | 10:00
- Af Redaktion
En havørn fra Vilsted Sø ved Limfjorden er via GPS blevet sporet til at være i Nordnorge. Det er en afstand på 1.760 kilometer, hvilket er ny rekord.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

En nordjysk havørn har vist sig at være langt mere globetrotter end hjemmefødning. I en alder af bare et år har ørnen sat ny dansk afstandsrekord for havørne, da den netop nu opholder sig 1.760 kilometer fra den rede, hvori den kom til verden ved Vilsted Sø i Vesthimmerland nær Limfjorden.

– GPS-havørnen holder i disse dage til på den nordnorske ø Skogerøya, hvor den i midnatssolen har udsigt til Barentshavet. På sin vej har den krydset Rusland vest for Murmansk, og er sikkert fløjet over flokke af rensdyr. Nu har den mødt den store hav, der formentlig vil sætte en stopper for dens kurs mod nord, siger Daniel Palm Eskildsen, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife, der sammen med Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet står bag ørneforskningen med GPS-sendere.

Den hidtidige danske rekord for langdistancetræk blandt havørne lød på 773 kilometer. Der var her tale om en 20 år gammel havørn, der blev aflæst i nærheden af Stockholm. Ørnen var ringmærket på klassisk vis med en metalring med en unik kode på sit ene ben. GPS-teknikken giver anderledes hurtige resultater og nuanceret ny viden om fuglenes færden i landskabet.

Kilde: DOF BirdLife via Ritzau

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt