MinByAalborg.dk

Forskere: Begræns global opvarmning til 1,5 grader

23 maj, 2023 | 12:00
- Af Redaktion
Hvis vi mennesker skal undgå at blive ramt af store konsekvenser over den globale opvarmning, så er det vigtigt, at vi begrænser temperaturstigningen til 1,5 grader celsius, siger forskere.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Med den nuværende klimapolitik ventes klimaet at blive 2,7 grader varmere inden udgangen af dette århundrede. Det vil betyde, at ca. to milliarder mennesker kommer til at leve under så høje temperaturer, at det er decideret farligt for dem.

Med “farlig varme” mener forskerne gennemsnitstemperaturer på 29 °C eller højere. 29 grader lyder måske ikke slemt for de af os, der har hang til strandliv, men for at ramme 29 grader i gennemsnit i løbet af et år skal der være lange perioder med over 40 °C. Og dén slags temperaturer er dødelige, hvis man arbejder udendørs. Eller hvis man bor i blikskur, eller bare ikke har adgang til køling.

Eller hvis man er husdyr.

Allerede nu er 60 millioner mennesker udsat for farlig varme. I 1980 var det 12 millioner.

En kæmpe katastrofe

“Og to milliarder – 22 pct. af den forventede befolkning ved udgangen af århundredet – vil blive udsat for farlig varme ved 2,7 °C global opvarmning. Det vil være en kæmpe katastrofe,” siger professor Jens-Christian Svenning som er medforfatter på studiet, der netop er offentliggjort i Nature Sustainability.

Han leder Danmarks Grundforskningsfonds Center for Ecological Dynamics in a Novel Biosphere (ECONOVO), Institut for Biologi ved Aarhus Universitet.

Og han tilføjer:

“For hver 0,1 °C opvarmning over det nuværende niveau vil omkring 140 millioner flere mennesker blive udsat for farlig varme. Men hvis det i stedet lykkes at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C i stedet for 2,7 °C ville betyde, at “kun” 5 pct. af menneskeheden i 2100 ville blive udsat for farlig varme.”

De 1,5 °C har han fra Paris-aftalen fra 2015.

Studiet fremhæver således det enorme potentiale, som en resolut klimapolitik vil have for at begrænse de menneskelige omkostninger og uligheder ved klimaændringer.

Kilde: Aarhus Universitet Natural Sciences via Ritzau

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt