MinByAalborg.dk

Jelling Monumentområdet bliver renoveret

22 maj, 2023 | 16:30
- Af Redaktion
Når man i en ikke så fjern fremtid besøger det ikoniske Jelling Monumentområde, vil det træde endnu mere imponerende frem, da der er ved at blive blive fornyet og forskønnet.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Monumentområdet i Jelling blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 1994 og det 12,5 hk. store historiske område har siden 2009 gennemgået flere etaper af etablering og fornyelse. Ambitionen er at give de mange årlige besøgende et autentisk indblik i den nordiske kultur og de gamle bygningsværker fra den sidste del af vikingetiden.

Firmaet OKNygaard har i øjeblikket 10 folk gående på projektet, der rummer både anderledes anlægsgartnerarbejde og det mere traditionelle såsom fornyelse af veje og fortovsarealer, anlæggelse af stier og etablering af en ny ankomstplads bag museet ”Kongernes Jelling”. Projektet, der fuldender den sidste etape af Monumentområdets helhedsplan, forventes at stå færdig i 2024.


Genanvendte brosten af skandinavisk granit får nyt liv

Den tidligere asfalt- og flisebelægning erstattes med en granitbelægning, der giver et mere autentisk og historisk udtryk, der passer til områdets nordiske rammer. Til projektet genanvender OKNygaard gamle nordiske råstoffer – skandinavisk granit.

”Granitten er genanvendte brosten fra tidligere vejbelægning. Den øverste del af brostenene saves af, mens overfladen jetbrændes for igen at få en jævn og hårdfør overflade. Herefter bliver de cirka 9.500 m2 chaussé- og brosten håndlagt efter de gamle brolæggerteknikker og -normer, dog med en smule hjælp fra moderne værktøj til transport af sten og sand”, fortæller Steffen Kroager Madsen, OKNygaards projektleder ved Jelling Monumentområdet.


1.440 meter langt forsvarsværk fuldendes

Med hjælp fra idverde-søsterselskabet Lauge Bonde afrettes og afgraves store mængder jord, ligesom de gamle brønde skal udskiftes og flyttes.

”Da området er begravet i historie og indeholder mange arkæologiske fund arbejder vi med respektdybder og såkaldte geonet for at undgå at grave for dybt. Det skærper kravene til vores faglighed og kvalitet i udførelsen”, fortsætter Steffen Kroager Madsen.

Som markør for de gamle vikingehuse, der engang prydede området, blev der lagt en række store specialstøbte hvide fliser i beton med monumentområdets første etape i 2013. Siden da er der lavet flere historiske fund, hvorfor OKNygaard skal etablere markeringen af endnu et vikingehus i samme stil. Besøgende vil kunne opleve hele den vestlige palisade med de samme genkendelige høje hvide stolper som på de tre øvrige sider. Dermed færdiggør OKNygaard den i alt 1.440 meter lange palisade, der omkranser hele Jelling Monumentområde.

Kilde: OKNygaard A/S via Ritzau

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt