MinByAalborg.dk

Giv diabetesmedicin til hest med forfangenhed

15 maj, 2023 | 16:00
- Af Redaktion
Det er kommet frem via en ny undersøgelse, at diabetesmedicin, man giver til mennesker, kan hjælpe hos heste med forfangenhed.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Undersøgelsen er finansieret af Hesteforskningsfonden, som Agria hvert år bidrager til.

– Jeg har aldrig set noget så effektivt, siger Johan Bröjer, professor ved Sveriges Landbrugsuniversitet, som for nylig indsamlede de sidste prøver fra undersøgelsens mange deltagere.

Undersøgelsen, vedrørende lægemidlet Canagliflozin til heste, er udført på Sveriges Jordbrugsuniversitet (SLU). Det startede i 2019 og Johan Bröjer fortæller, at i alt 40 private heste fra hele Sverige har deltaget.

– Det er alt fra shetlandsponyer til SWB (svensk varmblodshest) og koldblodsheste – de fleste elskede familieheste, for hvem undersøgelsen ofte var “sidste chance”, efter år med problemer med EMS (Equin Metabolisk Syndrom) og gentagne anfald, siger Johan Bröjer.

For højt indsulin-niveau kan give anfald

Ved EMS har hesten problemer med at regulere sin insulin. Efter hvert måltid får den et alt for højt niveau af insulin i blodet, som igen kan udløse anfald – og så starter den onde spiral.

Lægemidlet Canagliflozin gør, at meget af det sukker, der optages fra hestens foder, går tabt via urinen. Det betyder, at der frigives meget mindre insulin til blodet efter fodring hos en behandlet EMS-hest – og dermed reduceres risikoen for anfald dramatisk.

– De heste, der deltog i undersøgelsen, kan nu rides fuldt ud, og ingen af ​​dem er indtil videre blevet smittet med forfangenhed igen. Det er en utrolig effektiv medicin, som vil ændre hverdagen for mange heste og hesteejere, bemærker Johan Bröjer.

Kilde: Agria Dyreforsikring via Ritzau

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt