MinByAalborg.dk

Aalborg risikerer for lille elforsyning i 2030

10 maj, 2023 | 03:00
- Af Redaktion
Hvis udviklingen med fokus på vedvarende energi stiger, ryger nødvendigheden af produktion af el på decentrale kraftværker, og det kan ramme elforsyningen i Danmark, siger Dansk Fjernvarme.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Der skal bygges mange flere vindmøller og sættes langt flere solceller op i Danmark. Det er målet for at nå i mål med den grønne omstilling. I takt med at der kommer mere vedvarende elproduktion fra vindmøller og solceller, afvikles de regulerbare elproducerende kraftværker. I forbindelse med udviklingen af mere vedvarende energi har kraftværkerne en vigtig funktion i at sikre elforsyningen, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner, samt levere værdifuld stabilisering af elnettet.

Af den grund har Dansk Fjernvarme lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer, der har regulerbar elproduktion, for at få en status på elforsyningen i forbindelse med omstillingen. Undersøgelsen konkluderer, at elkapaciteten frem mod 2030 falder hurtigere, end tidligere analyser viser. Årene frem mod 2030 anses som overgangsfasen mod et Danmark baseret på vedvarende energi, og det sætter undersøgelsens konklusioner i perspektiv.

– Det er kritisk, at den danske regulerbare elkapacitet falder drastisk de kommende år, hvor der er fuld fokus på at udbygge mere vind og solenergi. Det kan potentielt gå ud over vores elforsyningssikkerhed, fordi der ikke vil være elproduktion nok til at varetage den øgede elektrificering fra blandt andet varmepumper og elbiler i tilfælde af “dunkelflaute” – altså når solen ikke skinner og vinden ikke blæser, fortæller Henrik Rønne Thomsen, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

I efteråret 2022 kunne Dansk Fjernvarme præsentere en analyse lavet af Energy Modelling Lab, der viste, at de danske regulerbare kraftværker afvikles hurtigere frem mod 2040 end Energistyrelsen antager, blandt andet fordi der ikke er økonomiske incitamenter i at holde værkerne ved lige. Den nye medlemsundersøgelse bekræfter disse konklusioner på lang sigt, men accelerer yderligere afviklingen på kort sigt.

Det vurderes, at elkapaciteten blandt de decentrale værker allerede i 2030 er 40% af den nuværende decentrale regulerbare kapacitet. Frem mod 2040 falder kapaciteten med ca. 80 procent sammenlignet med 2022, svarende til ca. 766 MW fra 996 MW til 230 MW.

Kilde: Dansk Fjernvarme via Ritzau

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt