Nyt klimamærke på vej

3 maj, 2023 | 12:00
En arbejdsgruppe for regeringen har afsløret deres planer for et kommende klimamærke. Det glæder Dyrenes Beskyttelse.
Foto: Amber Kipp

Regeringens arbejdsgruppe af aktører har i dag præsenteret sine anbefalinger til et nyt klimamærke. Arbejdsgruppen anbefaler en såkaldt skalamodel, der gør det muligt at sammenligne klimaaftryk på tværs af alle typer fødevarer. Og netop dén anbefaling glæder Dyrenes Beskyttelse:

”Danskernes kødforbrug er alt for højt, og hvis vi skal have det ned på et bæredygtigt niveau, så er det vigtigt, at forbrugerne bliver bevidste om, hvor stor klimabelastning kødproduktionen egentlig har. Danmark har verdens største kødindustri målt i forhold til indbyggertal, og når man har så mange dyr på så lidt plads, så har det store konsekvenser for dyrenes velfærd, for vores natur og biodiversitet og for klimaet. Skalamodellen er den eneste rigtige model, der kan bidrage til at sænke danskernes kødforbrug,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Et klimamærke skal flytte forbrug fra animalsk til plantebaseret

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er det vigtigt, at et kommende klimamærke bidrager til, at flere vælger kød og mejeriprodukter fra, og ikke at den danske produktion bliver intensiveret endnu mere i klimaets navn. Det er tiltag, hvor landbruget klimaeffektiveres gennem ændringer i for eksempel fodring, avl og staldindretning, der særligt bekymrer, fordi de rammer dyrene direkte.

”Landbruget skal bidrage til reduktion af klimagasser på lige fod med andre industrier, men husdyrene er allerede voldsomt pressede af årtiers effektivisering for at gøre varerne billigere for forbrugerne. For eksempel har den ekstreme intensivering af æglægningen givet fire af fem høns brud på brystbenene. I svinestien dør rekord mange pattegrise på grund af ekstrem avl, og søer får mavesår som følge af effektiviseret fodring. Og to ud af tre malkekøer kommer nu aldrig på græs. Dyrene er i forvejen pressede ud over alle grænser. Det er fuldstændig urimeligt, hvis de skal yde endnu mere for mindre. Denne gang i klimaets navn,” siger Britta Riis.

Derfor ser Dyrenes Beskyttelse skalamodellen som det helt rigtige valg frem for best-in-class modellen, som fremhæver landmænd, der gør det lidt bedre end deres nabo.

”Udledningerne fra landbrugets kødproduktion er så massive, at det kan man ikke effektivisere sig ud af. Der er nødt til at blive set på en reduktion af sektoren som helhed. Det vil ikke kun gavne klimaet, men også dyr og natur. Hvis vi har færre landbrugsdyr og dermed skal bruge mindre plads på at dyrke dyrefoder, giver det mere plads til naturen, så de vilde dyr og biodiversiteten får bedre betingelser,” siger Britta Riis.

Selv om skalamodellen er den rigtige model for et klimamærke, så fjerner det dog ikke alle bekymringer hos Dyrenes Beskyttelse, som frygter, at klimamærket også kan være med til at blåstemple fødevarer, som ikke er bæredygtige på andre parametre, for eksempel dyrevelfærd.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse via Ritzau

Del |

Relaterede nyheder