MinByAalborg.dk

Fødevareministeren vil hjælpe Aalborg med at undgå madspild

29 april, 2023 | 11:00
- Af Redaktion
Den danske fødevareminister har nedsat en task force, der skal hjælpe danske virksomheder med at undgå madspild.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

I Danmark smider vi samlet set madvarer ud for en værdi af 8,6 mia. kr. hvert år, og dét tal har fødevareminister Jacob Jensen (V) sat sig for at bringe ned. Det gælder hele værdikæden – både hjemme i danskernes private køkkener og i affaldscontaineren bag supermarkedet. En af de store udfordringer på madspildsområdet er nemlig, at dagligvarebutikkerne ofte møder en lang række barrierer, når de vil donere deres overskudsmad. Derfor har ministeren aktiveret en tværministeriel task force, som skal finde frem til løsninger, der gør det lettere for danske virksomheder at donere overskudsvarer til gavn for eksempelvis trængte familier.

Fødevareminister Jacob Jensen (V):

Dansk detailhandel smider hvert år 96.000 tons mad ud, hvor meget af det fortsat kan gøre stor gavn. Mange ønsker at donere de varer, de har i overskud, men de løber ofte ind i en række barrierer og regler, der gør det alt for besværligt. Det skal vi have ryddet op i, og jeg har derfor aktiveret en task force, som blandt andet skal finde på løsninger til det. Særligt i en tid, hvor klimaet er under pres, og fødevarepriser presser mange danskeres madbudgetter til bristepunktet, er det helt skævt, at millioner af kartofler, gulerødder og æg havner direkte i skraldespanden. Derfor er jeg også enormt nysgerrig efter at høre, hvilke gode erfaringer mine nordiske kollegaer har her i Stockholm i dag. Det er afgørende, at vi fortsætter det gode arbejde for at mindske vores madspild – både hjemme i køkkenerne og hos vores virksomheder”.

En del af den tværministerielle task forces arbejde bliver at se på, hvordan der kan ryddes op i bureaukrati og benspænd, så langt mere mad finder vej til danskernes tallerkner i stedet for affaldscontaineren. Arbejdet løber af stablen i foråret 2023 med en ambition om, at fødevareministeren til sommer vil modtage en række forslag til mulige justeringer og regelforenklinger på området.

 

Fakta:

  • Danmarks samlede mængde madspild udgør 814.000 tons på tværs af alle led i fødevareværdikæden. Dagligvarebutikkerne smed 96.000 tons mad ud, viste en analyse fra Miljøstyrelsen fra 2019.
  • Rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling ender årligt som madspild i de danske forbrugers skraldespande. Det svarer til ca. 274.000 kartofler, 219.000 gulerødder og knap 16.000 stykker rå kylling dagligt (ONETHIRD, 2022).
  • 11 mio. æg ender årligt som madspild i husholdninger. Det svarer til godt 30.000 æg, der smides ud hver dag (ONETHIRD, 2022).
  • I Danmark smider vi samlet set mad ud for en værdi af 8,6 mia. kr. hvert år (ONETHIRD, 2022).

 

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri via Ritzau

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt