Aalborg gider ikke erhvervsuddannelser

19 april, 2023 | 20:00
Fra Aalborg og resten af landet er der en kedelig tendens til, at der ikke bliver søgt nok ind på erhvervsuddannelserne. Dansk Metal vil have regeringen til at gøre noget.
Foto: Element5 Digital

De nye søgetal til erhvervsuddannelserne viser, at der ikke er sket noget som helst i de ni år, hvor politikerne ellers har haft en aftale om, at langt flere skulle tage en erhvervsuddannelse.

”Alle alarmklokker ringer. Nu bliver regeringen nødt til at komme i gang og investere massivt i erhvervsuddannelserne – vi kan ikke vente længere. Manglen på faglært arbejdskraft er den største udfordring, vi har i Danmark lige nu. Produktionsvirksomhederne råber på flere faglærte, og vi kan ikke lave den grønne omstilling uden flere faglærte til f.eks. at producere og opsætte vindmøller og varmepumper,” siger Kasper Palm, som er forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal.

I 2014 var søgetallet til erhvervsuddannelserne 19 procent. Dengang lavede man en politisk aftale om, at 25 procent fra grundskolen skulle vælge en erhvervsuddannelse i 2020, og at det skulle være 30 procent i 2025. Men der er ikke sket noget – søgetallet er fortsat på 19 procent.

”Politikerne skal holde fast i de ambitiøse måltal, fordi vi har brug for mange flere faglærte. Men nu må det altså være tid til, at de tør tage effektive redskaber i brug. Det hele starter i folkeskolen, og den bør være mere praksisrettet, så de unge ved, hvad det vil sige at vælge en erhvervsuddannelse. Politikerne bør genindføre erhvervspraktikken for alle elever,” siger Kasper Palm.

Han opfordrer desuden til, at politikerne dimensionerer gymnasiet. Dansk Metal har tidligere fået lavet beregninger, der viser, at hvis f.eks. gennemsnitligt én person i hver gymnasieklasse i stedet tager en erhvervsuddannelse, vil det alene hæve arbejdsudbuddet svarende til afskaffelsen af store bededag.

Kilde: Dansk Metal via Ritzau

Del |

Relaterede nyheder