Aalborg kan hente inspiration til at blive mere røgfri

13 april, 2023 | 18:00
Aalborg Kommune kan blive inspireret af Ringkøbing-Skjerns virksomheder , der vil indføre røgfri arbejdstid.
Reza Mehrad

– Hvis vi forbyder vores medarbejdere at ryge i arbejdstiden, søger rygerne så ikke bare over til nabovirksomheden, og så står vi med alvorlig mangel på kvalificeret arbejdskraft?

Det dilemma har man stået med i VM Tarm i Vestjylland, som årligt producerer omkring 300 specialdesignede tankvogne til danske og udenlandske kunder.

For selv om den mere end 60 år gamle virksomhed har et usædvanlig stort fokus på medarbejdernes sundhed og bl.a. betaler en kontant bonus til dem, der tager cyklen på arbejde, producerer VM Tarm traditionelt set også mange rygere.

Røgfri på samme tid
Trods en række initiativer, som rygestopkurser og konkurrencer, ryger henved hver fjerde af de omkring 300 VM Tarm-medarbejdere stadig.

Det skal der nu sættes en stopper for – i hvert fald i arbejdstiden. Fra 1. september 2023 er der totalt forbud mod tobaksprodukter hos produktionsvirksomheden i Tarm.

Og de står ikke alene. For med opbakning fra Ringkøbing-Skjern Kommune og Kræftens Bekæmpelse har VM Tarm foreløbig samlet 11 lokale virksomheder med i alt mere end 1.500 medarbejdere, som nu i fællesskab indfører røgfri arbejdstid på samme tid.

– Vi bryster os af at gøre rigtig meget for vores medarbejderes sundhed, og så SKAL vi også arbejde seriøst med rygning, herunder sørge for at særligt vores unge lærlinge ikke lærer at ryge her hos os, som vi ofte har set det, siger administrerende direktør i VM Tarm, Holger Ross Lauritsen.

Foruden VM Tarm har virksomhederne PTI, Hydra Specma, Martinsen Revision, Landia, Astrup Group, Tarm Idrætscenter, Billig Arbejdstøj, Ringkøbing Landbobank, Dansk Afgratningsteknik og Skjern Bank sluttet sig til initiativet.

Fakta om initiativet i Ringkøbing-Skjern

Pr. 1. september 2023 er arbejdstiden røgfri i de deltagende virksomheder.

Virksomhederne er foreløbig PTI, Hydra Specma, Martinsen Revision, Landia, Astrup Group, Tarm Idrætscenter, Billig Arbejdstøj, Ringkøbing Landbobank, VM Tarm, Dansk Afgratningsteknik og Skjern Bank

De deltagende virksomheder indfører følgende fælles rygepolitik:

  • ”Rygning” omfatter brug af røg- og nikotinprodukter, der ikke er godkendt som lægemidler (dvs. også snus, e-cigaretter osv., men ikke fx nikotinplaster)
  • Ingen rygning i arbejdstiden
  • Ingen rygning på virksomhedens matrikel
  • Ingen rygning i firmaets køretøjer
  • Ingen rygning i firmaets arbejdstøj

Hvilke regler, der skal gælde derudover, bestemmer den enkelte virksomhed selv (fx sanktioner, regler for gæster, virksomhedens bidrag til nikotinplaster osv.).

Kilde: Kræftens Bekæmpelse via Ritzau

 

Del |

Relaterede nyheder