MinByAalborg.dk

Første af 280 hjertestartere sat op i Nordjylland

10 april, 2023 | 12:00
- Af Redaktion
Der var stor glæde, da den første hjertestarter i NordStart-projektet blev sat op hos Circle K på Aalborgvej i Sæby.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Over det kommende år skal der sættes hele 280 nye døgntilgængelige hjertestartere op i Region Nordjylland.
Det sker som led i forskningsprojektet NordStart, hvor en avanceret computeralgoritme har udvalgt de 280 opsætningssteder, så hjertestarternes placering bestemmes ud fra data om eksempelvis demografi, tidligere hjertestopstilfælde, og hvor der for nuværende sidder hjertestartere.
Den første af de 280 hjertestartere blev tirsdag sat op hos Circle K på Aalborgvej i Sæby, og det blev markeret ved et arrangement på stedet.
Her var interesserede inviteret til at fejre indvielsen af den første hjertestarter med taler fra både Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft, formand for Melsen Fonden, Anker Laden-Andersen, samt regionsrådsformand Mads Duedahl (V).
– Det gør mig glad at se så mange dukke op i dag. For at fejre, at vi nu sætter den første algoritmebaserede hjertestarter op her på Circle K i Sæby, lød det fra Anne Kaltoft, som har store forhåbninger til projektet.
– I Danmark er vi heldigvis rigtig gode til at sætte hjertestartere op. Faktisk nogle af de bedste i verden. Men i dag sættes hjertestartere i stor udstrækning op ret tilfældigt, så de ikke nødvendigvis sidder lige der, hvor der er mest brug for dem. Men tænk engang, hvis alle hjertestartere var placeret så strategisk korrekt, at de dækkede landet bedst, lød det.

Spænding og håb for fremtiden
Forskningsprojektet er blevet til gennem en tocifret milliondonation fra nordjyske Melsen Fonden og i et samarbejde mellem Hjerteforeningen, Region Nordjylland og netop Melsen Fonden.
Algoritmen er ikke før benyttet i andet end simulationsmodeller, og det er derfor en vaskeægte verdensnyhed, der er blevet søsat i Nordjylland. Det er derfor også med spænding, at Anker Laden-Andersen, formand for Melsen Fonden, imødeser hjertestarterudviklingen.
– Vi hænger nu hjertestartere op intelligent, så de sættes op, hvor der faktisk er behov. Vi får mulighed for at komme på landkortet internationalt med det her projekt, så jeg er meget stolt over, at vi nu har sat den første af 280 hjertestartere op, sagde Anker Laden-Andersen.
Al data til algoritmen er blevet leveret af Region Nordjylland, hvor regionsrådsformand Mads Duedahl (V) er stolt over, at verden nu kan se mod Nordjylland for at få inspiration til opsætningen af hjertestartere. Derfor sendte han også en stor tak til organisationer og frivillige, som gør en indsats for sundhedsvæsenet.
– Sundhedsvæsenet ville aldrig hænge sådan sammen, som det gør, hvis det ikke var for jer, lød det fra regionsrådsformanden, som fortsatte med en tak til de frivillige:
– Tak til jer, der gør noget. Ikke fordi I skal, men fordi I vil. Fordi I brænder for at hjælpe og gøre en forskel for andre mennesker, lød det.

Tryghed i lokalsamfundet
Også hos bestyreren af Circle K på Aalborgvej i Sæby, Henrik Esben Pedersen, var der glæde at spore ved fejringen af, at den første hjertestarter nu hænger klar.
– Med den nye hjertestarter kan vi være med til at skabe tryghed for hele lokalområdet. Her i Sæby passer vi på hinanden, og derfor var jeg også helt med på idéen, da vi blev kontaktet af Hjerteforeningen og spurgt, om der ikke skulle en hjertestarter op her på matriklen. For selvfølgelig skal der det, lød det fra Henrik Esben Pedersen.
De resterende 279 hjertestartere vil løbende blive sat op over hele Nordjylland og vil nøje blive fulgt af forskere, som håber på, at man om få år har muligheden for at kunne give langt bedre råd om, hvor og hvordan en hjertestarter mest hensigtsmæssigt sættes op.
Det er dog ikke kun flere hjertestartere, som er på vej til Nordjylland. En stor del af projekt NordStart handler også om uddannelse af lokale borgere i genoplivning.
I løbet af projektperioden vil alle indbyggere i Region Nordjylland få muligheden for at gennemgå et 30 minutters gratis introkursus i genoplivning.
Og netop at prøve kræfter med hjerteredning var der flere af de lokale, der fik lov til tirsdag. Flere af Hjerteforeningens hjerteredder-instruktører var mødt op, så det var muligt at prøve hjertemassage på en dukke og lære den nemme betjening af en hjertestarter.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Hjerteforeningen via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt