MinByAalborg.dk

Sygehuse rammes af spareplan: Frygter for patientsikkerheden

28 marts, 2023 | 12:00
- Af Redaktion
Ifølge planen skal der blandt andet nedlægges syv sengepladser på akutafdelingen i Aalborg
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

En ny spareplan, der i løbet af kort tid vil ramme de nordjyske sygehuse, vækker bekymring.

Ifølge en sygeplejerske, der var på vagt, er situationen på akutmodtagelsen i Aalborg allerede presset. Hun kunne torsdag berette om fyldte stuer, 10 patienter på gangen, fem patienter i venteværelset og fire patienter på vej i ambulance. Det skriver Nordjyske.

– Og nu vil politikerne så lukke syv senge på en afdeling, hvor der er fuld belægning. Jeg er virkelig bekymret for patientsikkerheden. Også for de konsekvenser, det kan få for personalet. Den her spareplan hjælper jo ikke på presset på de ansatte. Tværtimod, siger forkvinde for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, Christina Lund, til Nordjyske.

Sammen med 25 kollegaer var hun mødt op til mandagens møde i regionsrådet, hvor hun fortalte om sin bekymring over spareplanen.

Planen indeholder nedlæggelse af sengepladser på hårdt pressede afdelinger, besparelser på patientbefordring, vikarer og uddannelseslæger.

På akutmodtagelsen i Aalborg skal der nedlægges syv sengepladser på trods af, at der blev indlagt 11.506 flere patienter flere patienter i 2022, end der gjorde i 2019.

Spareplanen er lavet af sygehuslederen, og den er nødvendig, fordi sygehusenes budget allerede er overskredet tre måneder inde i året, og nu skal der spares 250 millioner kroner de næste ni måneder.

Det skyldes især indkaldelsen af vikarer, som bruges til at dække hullerne i vagtplanerne. Det kostede sidste år mere end 400 millioner kroner, og forbruget af vikarer er ikke faldet i de første måneder af året som budgettet.

– Vi har forståelse for, at man vil forsøge at spare på dyre vikartimer. Men afdelingerne benytter jo vikarer, fordi der er brug for dem – og der kan ikke spares i nærheden af de beløb, der her kræves. Derfor vil spareplanen uden tvivl ramme patienterne, siger fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Regionshospital Nordjylland i Hjørring, Bente Yder, til Nordjyske.

Men sygeplejerskernes udtryk for bekymring hjalp ikke, og et enstemmigt regionsråd godkendte spareplanen.

– Jeg er enig i, at vi har et presset sundhedsvæsen. Det er ikke fordi, at det her er sjovt, men det er nødvendigt. Vi er nødt til at forholde os til økonomi og realitet, og gjorde vi ikke noget nu ville vi være tvunget ud i en anderledes dramatisk øvelse senere på året, siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V) til Nordjyske.

Selvom Region Nordjylland i første udgave af spareplanen skrev, at nedlæggelsen af sengene “… vil betyde længere ventetid for patienterne (og større risiko for at det går ud over patientsikkerheden)”, garanterer Mads Duedahl, at patientsikkerheden ikke bliver ramt. Det skriver Nordjyske.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Nordjyske
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt