MinByAalborg.dk

I morgen har Danmark opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023

27 marts, 2023 | 18:00
- Af Redaktion
Danmark skal reducere forbruget, mener WWF Verdensnaturfondet og sætter sammen med DBA fokus på genbrug
Info:
Anne Nygard - Unsplash

Dagen kendes som ‘Overshoot Day’, hvorfra vi resten af året bruger flere ressourcer end naturen kan regenerere. For Danmarks vedkommende gælder det især inden for fiskeri, skovproduktion og græsningsområder.
Tænketanken Global Footprint Network har beregnet, at fra og med den 29. marts kan jordklodens økosystemer ikke regenerere de ressourcer, vi bruger resten af året, hvis alle lever som i Danmark. Vores markante overforbrug ville kræve fire jordkloder. Det truer både naturen og biodiversiteten.
Målt per indbygger har Danmark det 15. højeste forbrug i verden. Vi er gået nedad på listen, fordi andre har øget forbruget gevaldigt, ikke fordi vi har forbedret os. Qatar har verdens højeste forbrug, mens 51 lande ikke bruger flere ressourcer end naturen genskaber på et år.

Verdens bruttonationalprodukt kan øges med 10,1 billioner kroner årligt og skabe 395 millioner jobs inden 2030, hvis der investeres i den natur-positive økonomi ifølge en analyse fra World Economic Forum fra 2020. Så ved at udvikle verden i pagt med naturen i stedet for på bekostning af den, kan vi forbruge mindre og bevare vækst og velfærd. Løsningerne til at vende udviklingen er der, men det kræver en stor indsats fra både politikere og virksomheder og handling både lokalt og globalt.
Ifølge generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg, skal vi bruge færre ressourcer til at producere de nødvendige varer, og alt skal kunne bruges mange gange og repareres, når det går i stykker. Nedslidte ting skal kunne skilles ad, så ressourcerne kan genanvendes til nye produkter. De sparede penge skal bruges på at reetablere den ødelagte natur.
I dag har 90 procent af de 18-30-årige købt genbrugsvarer det seneste år. Hver fjerde vare, de unge køber, er genbrug, viser tal fra DBA’s genbrugsindeks. DBA’s kommende rapport om genbrug viser også, at danskerne gerne vil skåne klimaet via gode genbrugsvaner. Klima og bæredygtighed er afgørende motivationsfaktorer for at handle med brugte varer i alle aldre, og 63 procent mener, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle for et bæredygtigt samfund.
Verdens lande underskrev en aftale på FN’s biodiversitetskonference i Montreal i december 2022, hvori landene var enige om at standse og vende tabet af biodiversitet før år 2030 samt beskytte 30 procent af verdens land, ferskvand og havareal i år 2030.
Det kræver en enorm reduktion i fodaftrykket på planeten, og verdens lande afgør til næste år, hvor meget der skal til. Oplægget er at halvere aftrykket på 17 år, men planeten har desperat brug for handling nu.

Gode råd er, så vidt muligt at købe tøj eller ting til hjemmet i genbrug. Det er billigere og godt for kloden. Køb god kvalitet og tidløst design, så holder det længere og sparer ressourcer. En t-shirt koster for eksempel op imod 1.400 liter vand at producere. Køb kun nødvendige ting og køb i en periode kun brugt. Byt garderobe, ting fra dine køkkenskabe og andet som sjældent bruges. I gennemsnit kan danskere tjene 11.671 kr. på at sælge brugte ting ifølge DBA.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: WWF via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt