MinByAalborg.dk

Nyt stude prissætter herlighedsværdien af private skove

26 marts, 2023 | 06:00
- Af Redaktion
Danskerne søger skovens dybe stille og ro. Vi nyder naturen, og det kan også ses på salgspriserne. Nyt studie fra Københavns Universitet sætter konkret pris på herlighedsværdien af private skove i Danmark.
Info:
Christian Buehner - Unsplash

Otte ud af ti danskere har været i skoven inden for det seneste år, og trends som skovbadning stiger. Undersøgelser lavet af Friluftrådet har vist at skovturen er danskernes foretrukne naturoplevelse.
Nu er der endnu en grund til at undersøge mulighederne for privat skov.

Et nyt studie af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet viser, at skovarealer øger salgsværdien markant.

”Vi ser en ret markant forskel i prisen på landejendomme med og uden skovarealer over en halv hektar. Faktisk ser vi en øget værdi på 25.000-75.000 kroner pr. hektar privat skov, fratrukket de indtægtsmuligheder de har ved skoven,” siger Marie Lautrup fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, der er hovedforfatter bag studiet.

Studiet har til formål at konkretisere, hvor stor indflydelse privatejede skovarealer har på værdien af landejendomme med skov. Dette er gjort ved hjælp af et stort datasæt, der har muliggjort at udelukke andre karakteristika der kan forklare øget værdi.

”På den måde har vi isoleret den her immaterielle herlighedsværdi af private skove helt konkret i kroner og ører,” lyder det fra forskeren.

Størstedelen af skovarealer i Danmark er privatejet og fordeler sig primært på mange småskov-ejere og få storskovs-ejere. Dette skyldes at skoven har en stor ejerglæde, som ligger udenfor den rent materiel kapitalværdi.

”Faktisk viser tallene i vores studie, at uanset om det er en lille eller en lidt større skov, så er salgsprisen præget af en værdi, som må tillægges ejerglæde ved skoven, altså den her oplevede herlighedsværdi. Vi har ikke alle skovstørrelser i undersøgelsen, men ud fra de data vi har, så ser det ud til at værdistigningen følger skovens størrelse. Jo mere desto bedre,” siger Marie Lautrup.

Forskerne håber at politikere og myndigheder kan bruge undersøgelsen til at fokusere lovgivningen om tilskud og fradrag i forbindelse med oprettelse af skov og skovdrift. Studiet kan anspore til at flere danskere etablere småskove, da det er en god investering.

”Vi har i Danmark en politisk målsætning om at komme op på 20-25% skovareal inden udgangen af det 21. århundrede. De 5-10% kan man blandt andet hente ved at anspore private jordejere til at plante skov. Men det har tidligere været svært at få den offentlige tilskudspulje brugt,” forklarer Marie Lautrup og fortsætter:

”De som får tilskud til skov, er typisk de store skovejere, så hvis man vil have den private skovudvikling boostet, skal man måske have fat i lidt mindre skovejere, og her viser studiet jo klart at det skaber værdi, både i livskvalitet, men også økonomisk, at blive småskovsejer,” siger hun.

Et større skovareal i Danmark har flere fordele ifølge Marie Lautrup. Danskernes mulighed for skovudflugter vil øges, da privatejede skove af større størrelser må besøges af alle i dagtimerne, så længe skovens stier benyttes. Derudover vil et større skovareal i Danmark reducere koncentrationen af CO2 i atmosfæren.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Københavns Universitet Via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt