MinByAalborg.dk

Oddere kan spænde ben for limfjordsforbindelse

23 marts, 2023 | 18:00
- Af Redaktion
Natten til mandag fangede naturvejleder Esben Buch en hun-odder med unger på sit vildtkamera på diget ved Egholm Hage.
Info:
Mana - Unsplash

Det er et stort fund, at der formentlig bor to hun-oddere med deres unger to forskellige steder på øen. Hannerne strejfer omkring og binder sig ikke til et territorie i modsætning til hunnerne. Vilde oddere er der ikke mange af i Danmark.

”På landsplan har vi kun omkring 1.000 oddere – heldigvis er de i fremgang specielt her i limfjordsområdet, men det er stadig et dyr, vi skal værne om,” forklarer Esben Buch til Tv2Nord.

Med 42 års erfaring som naturvejleder ved han hvad en eventuel motorvej kan betyde for odderne på øen.

”Jeg synes, det er en meget uintelligent idé. Der findes jo alternativer, der flytter meget mere trafik og skåner naturen,” forklarer han til Tv2Nord.

Odderne er ikke en overraskelse for borgerbevægelsen. Man vidste allerede, at der er oddere på Egholm. Men de nye billeder dokumenterer, at odderne har rede i linjeføringen for den forventede motorvej.

Ifølge Louise Faber, der er miljøretsadvokat og formand for Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen, skal regeringen nu forholde sig til to dyrebeskyttelsesdirektiver.

Møderne vil have betydning for odderne. De vil blandt andet gennemgå EU’s beskyttelsesdirektiv om truede dyrearter, også kendt som bilag 4-arter. Dette inkluderer 39 danske dyrearter. Danske regler om Natura 2000-områder vil også være på dagsordenen.

”Bestanden af oddere er ganske lille i Danmark, så når der er fundet to hunner med unger lige udenfor et Natura-2000 område, så kan man ikke undgå at påvirke bestanden inde i Natura-2000 området,” forklarer Louise Faber til Tv2Nord.

Det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V) fortalte tidligere på året, at regeringen ikke har ændret mening om den tredje limfjordsforbindelse. Odderen ændrer ikke på dette.

”Jeg kan sige med det samme, at om det er knortegåsen, den spidssnudet frø, odderen eller strandtudsen, så kommer de ikke til at ligge i vejen for udviklingen i Nordjylland,” siger Preben Bang Henriksen.

Louise Faber mener, at dyrebeskyttelsesdirektiver fra EU og Natura-2000 bør være nok til at stoppe motorvejsforbindelsen. Preben Bang Henriksen mener, at der er andre løsninger.

Vejdirektoratets miljøkonsekvensrapport fra 2020 fandt man ét eksempel på oddere på øen. Dette ledte til en vurdering af, faunapassager ville udligne trafikdrab af oddere. Men Esben Buch er ikke enig.

”Trafikken er forfærdelig, og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det vil se ud med en stor firesporet motorvej lige her – uagtet hvad man så finder på af passager. Det er stadig trafikken, der er den farligste faktor for odderne i Danmark,” forklarer Esben Buch.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Tv2Nord
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt