MinByAalborg.dk

Tjek din årsopgørelse grundigt, hvis du betaler ratepension

18 marts, 2023 | 05:00
- Af Redaktion
Titusindvis af danskere, heriblandt nordjyder, bliver dobbeltbeskattet af deres pensionsindbetalinger, fordi de betaler mere end de kan få fradrag for
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Rigtig mange danskere indbetaler til en ratepension hvert år uden at få et skattefradrag og det er åbenlyst tosset ifølge en skatteekspert.

Opfordringen lyder derfor nu, at man bør tjekke sin årsopgørelse grundigt for at sikre, at man ikke snyder sig selv:
”At indbetale penge til en ratepension uden at få skattefradrag for indbetalingen er en ubetinget dårlig idé, fordi du derved ender med at betale skat to gange af de samme penge. Første gang når du tjener dem. Anden gang når du får dem udbetalt som pension. Dermed kan du ende med at betale helt op mod 80 procent i skat af pengene”, skriver revisionsfirmaet BDO i sit nyhedsbrev Depechen, ifølge Nordjyske.

Her opstår fejlen
I 2021 indbetalte næsten 43.000 danskere for meget – faktisk betalte alle mere end 58.500 kr. til deres ratepension, som var beløbsgrænsen for at få fradrag.
Det betyder altså, at de ender med at betale 5.000 kr. mere i skat end de egentlig behøver.
Forklaringen lyder altså, at hvis man indbetaler mere end fradragsgrænsen, bliver det overskydende beløb automatisk lagt til ens personlige indkomst. Det giver afhængig af ens indkomst en ekstraskat på mellem 33-50%.

Under 10% af dem, der har indbetalt for meget, får enten det indskudte beløb udbetalte – uden skat – eller får beløbet overført til en livrente, så de kan genvinde deres fradragsret.

Ifølge BDO er årsagen, at det kun er få, der er opmærksomme på, at Skattestyrelsen har skåret deres fradrag ned til det maksimale. Fordi de fleste lever i uvished om deres fejl, betaler de den ultimative pris for dette.
Sådan har det formentligt været siden 2010, hvor loftet for fradrag for indbetalinger til ratepensioner blev indført.

Derfor er der nok nogle, som med tiden har betalt op mod 100.000 kr. mere i skat, end det var nødvendigt.

Fejlen her fremgår direkte i årsopgørelsen, led blot efter teksten ”Du kan få penge tilbage”.
Hvis du finder den, anbefaler BDO, at du gennemgår dine årsopgørelser tilbage til 2023, da du sagtens kan rette fejlen så længe tilbage, da der ikke er nogen forældelsesfrist, når det kommer til tilbagebetaling, som der ikke er opnået fradrag for.

I 2022 var beløbsgrænsen på en ratepension 59.200 kroner. I år er den på 60.900 kroner.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Nordjyske
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt