Her er de store syndere i kampen mod madspild

13 marts, 2023 | 07:00
Der er især tre udfordringer, som de danske husholdninger kæmper med, når det kommer til madspild
Madkulturen. Foodjam. Roskilde Festival 2018.

Der er kæmpe fokus på madspild i hele Danmark, men ifølge en undersøgelse er der stadig er 44 procent af de danske husholdninger, som smider mad ud mindst en gang om ugen. Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse via Ritzau.

Undersøgelsen, som er foretaget af Kantar Public for Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer, viser, at madspildet især skyldes varer, der har overskredet sidste salgsdato, hvilket er en udfordring for hver fjerde dansker.

Derudover smider 16 procent mad ud, som ikke blev spist fra hovedmåltiderne, og 13 procent svarer, at de smider mad ud, som de havde glemt, der var i køleskabet.

– Vi kan se, at danskerne har en tendens til at glemme, hvilke fødevarer de har liggende derhjemme. Så køber man måske nogle nye og friske produkter, når man er ude og handle. Det, tror jeg, i høj grad sker, fordi mange har en travl hverdag, hvor man ikke helt får sat indkøbene i systemet, siger områdedirektør for Analyse & Statistik i Landbrug & Fødevarer, Per Vesterbæk, i pressemeddelelsen.

Ifølge Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad, har danskerne lagt de gode madvaner fra sig.

– Noget tyder på, at vi fortsat har en stor opgave foran os. De gode madspildsvaner, som danskerne har lært under COVID-pandemien, hænger åbenbart ikke ved. Holdning er simpelthen ikke smittet af på handling. Måske vil inflationen og prisstigninger på fødevarer smitte af på danskernes madspildsvaner. Men den dag inflationen og prisstigninger på fødevarer falder, kommer vi højst sandsynligt igen til at opleve mere madspild. Til den tid skal vi genstarte hele kampen mod madspild, siger hun i pressemeddelsen.

Det er i dag 17 år siden, at Landbrug & Fødevarer kiggede på madspild hos danske husholdninger, mens det er 15 år siden, at Stop Spild Af Mad opstod. Og ingen af dem har i sinde at stoppe kampen mod madspild.

– Der er ingen tvivl om, at madspild er svært at komme helt til livs i et rigt samfund som det danske. Men vi skal fortsætte, for det er skidt for både klimaet, jordens ressourcer og vores privatøkonomi, at god mad ikke bliver spist, siger Per Vesterbæk i pressemeddelelsen.

Del |

Kilde: Landbrug & Fødevarer via Ritzau
Relaterede nyheder

Mest læste nyheder

Seneste nyheder