MinByAalborg.dk

Svært for nordjyder at få en sensorbaseret glukosemåling: Det er uacceptabelt

12 marts, 2023 | 10:00
- Af Redaktion
Hvor der i nogle kommuner er 90%, der får bevilliget den såkaldte sensorbaseret glukosemåling, er det noget helt andet i andre kommune, heriblandt Nordjylland.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

I Jammerbugt, Aalborg Læsø, Mariagerfjord og Morsø Kommuner er det kun mellem 0-20% af borgerne, som får bevilliget en sensorbaseret glukosemåler. Der er altså stor ulighed i landets kommuner, hvoraf de nordjyske er nogle af de værste.
I Aalborg er man faktisk helt nede på 0 ud af 179 ansøgere, der får bellingen.

Ifølge Claus Richter, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen, er det uacceptabelt, og denne vilkårlighed har store konsekvenser for mange mennesker med diabetes.

Der findes et billigere alternativ
Selvom det anbefales, få tilbudt en sensorbaseret glukosemåler, er det et billigere alternativ, ifølge kommunerne, at bruge fingerprikmåling, hvor man flere gange dagligt skal klemme en dråbe blod ud på fingeren for at måle blodsukkeret.

Dog mener Claus Richter, at det er kortsigtet kassetænkning, fordi sensoren giver et mere stabilt blodsukker og værner både mod de livstruende sygdomme, der kan opstå ved lavt blodsukker, men også de alvorlige følgesygdomme, som f.eks. nyresvigt, øjensygdom og amputationer.
Det letter altså presset på sundhedsvæsnet og øger livskvaliteten for diabetikerne, samtidig vil være lavere sygefravær og færre begrænsninger i arbejdslivet.
Han udtaler til TV2 Nord: ”Set i det lys er det en stor gevinst for både samfundet og det enkelte menneske med diabetes at åbne op for teknologien. Vi kommer derfor med en kraftig opfordring til politikerne om at trække i arbejdstøjet og gøre op med den ulige adgang til diabetesteknologi”.

Bedre vilkår bør der også være i Danmark
Hvor Norge og Sverige har over 80% af mennesker med type 1- diabetes en sensor, og i England er det blevet besluttet, at alle med både mennesker med type 1 og type 2, der tager insulin flere gange dagligt og har eventuelle andre problemer, skal have tilbudt en sensor.

Sådan bør det også være i Danmark ifølge Diabetesforeningen. Man bør faktisk følge diabeteslægernes anbefaling om at tilbyde sensoren til alle med diabetes, som tager insulin flere gange dagligt. Dertil skal bevillingsansvaret placeres i regionerne i stedet for kommunerne.

Frederikshavn, Brønderslev, Vesthimmerland og Rebild Kommune har ikke haft mulighed for at opgør antallet af ansøgere.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: TV2 Nord
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt