Der fødes færre børn i Aalborg end i resten af landet

9 marts, 2023 | 10:00
På landsplan blev der i 2022 født markant færre babyer end i 2021, og fertiliteten ramte en 35-årig bund. I Aalborg har kvinderne af landets dårligste fertilitetsrater med 1,46 barn per kvinde.
Jonathan Borba - Unsplash

I 2021 blev der født cirka 63.500 babyer i Danmark – det er et fødselstal, vi skal tilbage til tiden før finanskrisen for at finde højere. Til gengæld kunne 2022 ikke følge trop, og fødselstallet for Danmark landede ifølge tal fra Danmarks Statistik på 58.430. Det er et fødselstal, som ikke er set lavere siden midten af 10’erne.

Det lave fødselstal er fulgt op af fertilitetstal, der ikke er set lavere i 35 år. I 2022 er fertiliteten opgjort til 1,55 barn per kvinde. I Aalborg står det endnu dårligere til, hvor kommunens kvinder kun har en fertilitetskvotient på 1,46 barn – landets femte laveste.

I top er kvinderne i Skanderborg Kommune, der har en fertilitet på 2,32 børn per kvinde i 2022.

Bekymret over udvikling
Hos verdens største sædbank, danske Cryos International med afdeling i Aalborg, følger Martin Lassen, CCO, nye fødsels- og fertilitetstal tæt, og der bliver kigget på 2022-tallene med bekymring.

– Det er vigtigt, vi som samfund fortsat har stort fokus på at øge fertiliteten. Vi kommer fra en periode med faldende fødselstal og fertilitet, der så blev brudt af et positivt 2021, men som så falder kraftigt i 2022. Der er plads til stor fremgang, idet vi fortsat er i en situation, hvor en kvinde i gennemsnit føder cirka 1,6 barn.

– Vi skal skabe de bedste rammevilkår både for dem, der selv bliver gravide, og også for dem, der har brug for hjælp på vejen, pointerer Martin Lassen.

Usikkerhed kan forværre situationen
Historisk har der været en sammenhæng mellem faldende fertilitet og usikre perioder. Derfor har Martin Lassen en formodning om, at vi kan se ind i en periode, hvor drømmen om børn af den grund bliver udskudt for flere danskere.

– Flere iagttagere forudså et corona-babyboom, men det blev et kortvarigt brag. Og vi kan frygte, at færre nu ønsker at få børn i usikre tider med større udgifter og uroligheder i Europa, mener han.

I 2021 landede fertiliteten på 1,72 barn per kvinde.

Del |

Kilde: Cryos
Relaterede nyheder

Mest læste nyheder

Seneste nyheder