Brug af røgfrie nikotinprodukter stiger hos unge

3 marts, 2023 | 12:00
Enhedschefen hos Sundhedsstyrelsen beskriver udviklingen som bekymrende, grundet skaden disse produkter påfører.
Swenico - Unsplash

Ca. halvdelen af 15 til 17-årige forbrugere af røgfrie nikotinprodukter udtaler, at de køber dem i supermarkeder, kiosker og på tankstationer, som er ulovligt.
En Undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at at 12,9% af unge i alderen 15 til 29 år dagligt eller af og til bruger disse produkter.
For kun et år siden var mængden af unge forbrugere 11,4%. Det vil sige at der er sket en stigning på 13%. Røgfrie nikotinprodukter indebærer bl.a Snus, nikotinposer og tyggetobak.

Dataindsamlingen til den nye undersøgelse fandt sted fra september til november 2022. 37.506 unge deltog i den.

Enhedschef for Sundhedsstyrelsen Niels Sandø bekymrer sig over udviklingen: ”Dels skal man som ung ikke være afhængig af nikotin, og det bliver man meget hurtigt af de her stoffer. Dels har
det konsekvenser for udviklingen af hjernen og forskellige sygdomme, som man kan få af at bruge nikotin.” siger han til Nordjyske

Ifølge Niels kan stigningen være grundet af, at mange unge ikke ved, at nikotin kan være skadeligt. ”Derudover har produkterne en sød smag, som kan gøre dem tillokkende.” siger Niels. Undersøgelsen viser også at 17,3% af unge mænd bruger produkterne dagligt, eller lejlighedsvist, hvor det hos unge kvinder er 9%.Det fremgår af undersøgelsen, at 15 til 17-årige forbrugere af de omtalte produkter selv køber dem. Det gør de i supermarkeder, kiosker eller på tankstationer.

Dette er ulovligt, da man skal være over 18 for at kunne købe produkter indeholdende nikotin. Desuden er det forbudt i Danmark at sælge snus. ”Tilsyneladende tager man det ikke alvorligt i butikkerne, fordi de måske tror, at risikoen for at blive opdaget er lille, eller at konsekvenserne er for små”, siger Enhedschef for Sundhedsstyrelsen Niels Sandø til Nordjyske.

Del |

Kilde: Nordjyske
Relaterede nyheder

Mest læste nyheder

Seneste nyheder