MinByAalborg.dk

Ramt af hackerangreb: Nu tager mystisk gruppe ansvar

1 marts, 2023 | 13:00
- Af Redaktion
Efter seks danske universiteter, hvoraf det ene er nordjysk, og fire myndigheder angiveligt skulle have været udsat for hackerangreb, har gruppen Anonymous Sudan taget ansvar på det sociale medie Telegram.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Hackergruppen Anonymous Sudan skulle have angrebet de seks universiteter og fire myndigheder torsdag og søndag i sidste uge. Det er indtil videre Energistyrelsen, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Københavns Universitet og Aalborg Universitet, der kan bekræfte, at de netop har været udsat for hackerangreb. Det oplyser de til TV2 Kosmopol.

Energistyrelsens hjemmesiden var nede i omkring en time mellem 16:50 – 17:40 søndag.
To servere var nede i et og tre minutter mellem 7:39 – 7:44 på DTU. Det betød, at enkelte brugere kunne have fået en fejlmelding på hjemmesiden.
Også Københavns Universitet var angrebet kortvarigt, og her var det intranettet, som blev ramt. Selvom Aalborg Universitets hjemmesiden blev angrebet, blev de ikke påvirket.

Det var mere træls
Der var tale om overbelastningsangreb, som ikke er særlige skadelige, det fortæller Jens Myrup Pedersen, som er professor i cybersikkerhed på Aalborg Universitet og landstræner for cyberlandsholdet.
”Man tager hjemmesiderne midlertidigt ned, men de er oppe at køre igen, så snart angrebet er ovre. Man har altså ikke hacket sig ind i et system og eksempelvis fået adgang til personfølsomme oplysninger” udtaler han til TV2 Kosmopol.

Overbelastningsangreb sker ved, at en masse hackede computere, kameraer og andre enheder bliver brugt som en hær, der skal overbelaste en hjemmeside, så den laver fejlmelding.

Der er tale om, at angrebet er en konsekvens af koranafbrændingen i de pågældende lande, og ifølge Jens Myrup Pedersen er det svært at sige, om det er på grund af Rasmus Paludans koranafbrændinger eller om at skabe splid mellem EU og Tyrkiet på baggrund af Sveriges NATO-medlemskab.

Positivt i det store billede
Selvom det er universiteterne, som bliver angrebet, mener Jens Myrup Pedersen, at det er en god tid, fordi de skal forbedre deres ”cyberimmunitet”.

Desuden handler det ifølge Henrik Larsen, der er chef for DKCERT, som overvåger cybersikkerheden i uddannelses- og forskningssektoren, om opmærksomhed:
”Cyberaktivisme handler om at ramme nogle mål, der er tydelige i samfundet, og det er universiteterne jo”.
For ham at se, er det det samme som at stille sig foran en ambassade med nogle skilte – der er ingen økonomi eller afpresning i det.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: TV2 Nord
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt