Indvandring af ukrainske statsborgere er steget markant

28 februar, 2023 | 22:00
Fredag d. 24. februar var det et år siden, at Rusland invaderede Ukraine, og det har medført, at 31.4000 ukrainske statsborgere indvandrede til Danmark. Derimod var der kun 4.600, som udvandrede.
Max Kukurudziak - Unsplash

Krigen mellem Rusland og Ukraine har medført en større indvandring af ukrainske statsborgere til Danmark. Størstedelen af de 31.400 var kvinder 20 år eller ældre, som udgjorde 14.900 personer.
Der var trods kun 4.600 ukrainske statsborgere, som udvandrede fra Danmark i 2022.
”Indvandringen af ukrainske statsborgere steg markant i 2022. Til sammenligning indvandrede omkring 1.900 ukrainske statsborgere i 2021. Den store indvandring i 2022 skal naturligvis ses i lyset af den russiske invasion af Ukraine. Invasionen har også påvirket køns- og aldersfordelingen blandt de indvandrede ukrainere, som var markant anderledes i 2021, hvor der indvandrede flest voksne mænd. I 2022 var der en klar overvægt af kvinder og børn”, siger Lisbeth Harbo, specialkonsulent i Danmarks Statistik til Ritzau.

Flest i storbyerne
Når man kigger på, hvor de ukrainske statsborgere placerer sig i Danmark, er det tydeligt, at storbyer som København, Aarhus, Aalborg og Odense er favoritterne. I København Kommune fik 9% af de ankomne adresse. Derimod er ø-kommuner såsom Læse, Fanø, Samsø og Ærø i den anden ende af skalaen, da der samlet set var færre end 160 ukrainere, som fik adresse.

Særlov om opholdstilladelse og mulighed for arbejde.
Et bredt flertal af Folketingets partier vedtog en særlov efter den russiske invasion af Ukraine. Loven går ud på, at give ukrainske indvandrende personer opholdstilladelse samt mulighed for at komme hurtigere i arbejde. Af de ukrainere, som er omfattet af særloven, var 6.800 i lønmodtagerbeskæftigelse.

”Fra maj til og med oktober 2022 steg antallet af personer i beskæftigelse, som er omfattet af særloven, kraftigt. I maj var der 1.400 lønmodtagere, og det tal var vokset til 6.200 i oktober”, siger Thomas Thorsen, chefkonsulent i Danmarks Statistik til Ritzau.

De typiske brancher, hvor gruppen har fundet beskæftigelse, er blandt andet hoteller og restauranter samt rengøring og vikarbureauer. Herunder fik begge brancher 1200 ansættelser.

Del |

Kilde: Danmarks statistik via Ritzau
Relaterede nyheder

Mest læste nyheder

Seneste nyheder