Telias mobilnetværk er kåret som det bedste i Aalborg

26 februar, 2023 | 16:00
Den internationale rådgivningsvirksomhed umlaut har gennemført en omfattende benchmark-analyse af de danske mobilnetværk i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Målingen viser, at Danmark råder over mobilnetværk af meget høj kvalitet. Samlet set scorer Telias netværk med 956 ud af 1000 mulige det højeste antal point af alle danske teleselskaber.
5G fra Telia klar i Aalborg
Telias opgradering af mobilnettet giver både adgang til 5G og forbedringer på 4G netværket. Arkivfoto: Telia

Umlaut, der er en del af Accenture, har udviklet en målemetode, der de-facto er den internationale branchestandard for test af mobilnetværk. Globalt evalueres 200 mobilnetværk i mere end 120 lande løbende efter umlauts metode. Den aktuelle rapport, som er den første umlaut-analyse i Danmark, er bestilt af Telia.
Dynamisk og brugerfokuseret måling

Målingerne af mobilnetværket er gennemført i prædefinerede områder i og omkring de fire største danske byer – København, Aarhus, Odense og Aalborg, hvor en tredjedel af alle danskere bor.
Hvor andre målinger herhjemme, fx fra Teknologisk Institut, typisk måler netværket fra stationære positioner, så gennemfører umlaut målingerne i en bil i bevægelse, der samlet set har kørt 2600 km. rundt i de fire byer ad ruter, som umlaut uafhængigt har udvalgt.

Mobilnetværkene testes på en række funktioner, der afspejler den moderne mobilkundes behov, herunder:
• Voice, ikke blot som telefonopkald, men også via tjenester som Messenger og Facetime (OTT), der i stigende omfang benyttes af danskerne til samtaler
• Besøg på populære og trafikerede websites, fx Aula og DBA. Desuden up- og download af både små og store datafiler.
• Streaming på YouTube. Både live-streaming og video-on-demand. Der måles på bl.a. på video-start tid, tid til fuld opløsning af video og pålidelighed.
• Simuleret e-gaming, herunder round trip time og packet delay variation.

Det bedste netværk til flest danskere
umlauts målemetode fokuserer på de funktionaliteter i mobilnetværket, der er af afgørende betydning for brugeroplevelsen. Telia Danmark benytter resultaterne til at vurdere den aktuelle kvalitet af netværket i Danmarks fire største byer, og erfaringerne fra umlauts rapport vil desuden ligge til grund for design og optimering af mobilnetværket i det kommende år.

”Undersøgelsens resultater er en milepæl for os. De dokumenterer, at vores investeringer og fokuserede arbejde for at skabe det bedste mobilnetværk til flest mulige danskere bærer frugt. Vores investeringer og fokuserede arbejde har resulteret i mobilnetværk, der mere end matcher de andre selskabers services i de store byer. Det er selvsagt meget tilfredsstillende. Vi vil nu bruge vores erfaringer og rapportens konklusioner i vores fortsatte arbejde med moderniseringen af mobilnetværket i det kommende år, hvor målet er, at 95 % af alle danskere ved årets udgang skal have adgang til Danmarks bedste 5G-netværk”, siger Petr Cermak, CEO i Telia Danmark.

Telias milliarddyre modernisering af mobilnetværket, der har været i gang siden 2021, omfatter ikke alene opgradering til 5G, men også en markant optimering af 4G-netværket, der i dag står for en stor del af danskernes mobiltrafik, samt en afvikling af 3G.
Samlet set vil Telia besøge mere end 4.300 mastepositioner rundt om i Danmark, ligesom en stor del af optimeringen forgår i den såkaldte ’core’, der er mobilnetværkets underlæggende infrastruktur.

Del |

Kilde: Telia Via Ritzau
Relaterede nyheder

Mest læste nyheder

Seneste nyheder