MinByAalborg.dk

Ny ændring kan få store konsekvenser for dyrenes velfærd

25 februar, 2023 | 18:00
- Af Redaktion
Fødevarestyrelsen har nu meldt ud, at der pr. 1. marts laves radikalt om på de krav, som stilles til transport over samlesteder. Det er Dyrenes Beskyttelse meget kritiske overfor.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Årligt bliver der eksporteret over 14 millioner levende svin og kvæg. Størstedelen transporteres via såkaldte samlesteder, hvor dyrene læsses af, kontrolleres og læsses på en ny lastbil.

Fødevarestyrelsen er nu kommet ud med en ny melding. Hvor der før blev krævet dispensation, hvis dyrene skulle opholde sig i mere end 24 timer på samlestedet, kan der nu gå helt op til 14 dage uden dispensation.

Det er Dyrenes Beskyttelse meget kritiske overfor:
”Jeg er målløs over, at man gør det med så kort varsel og uden at høre interesseorganisationerne. Stod det til os, skulle det slet være tilladt at transportere dyr over lange afstande, men man er som minimum nødt til at have helt styr på kontrollen af dyrevelfærden. Det er trods alt levende dyr, som læsses i hundredvis på en lastbil ad gangen og sendes på lange, opslidende transporter ud på de europæiske motorveje til fjerne destinationer,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse til Ritzau.

Dyrevelfærdsmæssigt uansvarligt
Det er i forvejen en stor stressfaktor for dyrene med transport, pålæsning og aflæsning, fordi de både bliver blandet sammen med fremmede dyr, der er interne slåskampe, ukendte omgivelser, høje, uvante lyde og generelt konstant aktivitet.
Nu hvor der må være længere ophold på samlestederne, forværrer det problemer mener Mia Bonnichsen, som er dyrelæge og fødevare- og landbrugspolitisk konsulent i Dyrenes Beskyttelse påpeger il Ritzau:
”Dyrene kan smitte hinanden med alvorlige sygdomme, som har store konsekvenser for deres helbred og velfærd”

Det er dybt kritisabelt
Det har indtil videre været et ufravigeligt krav, at alle dyr skulle tilses af en dyrlæge ved ankomst til et samlested. Men efter den nye procedure, behøves dyrene kun blive undersøgt inden, de forlader samlestalden igen. Der kan altså gå op til 14 dage før en sygdom kan blive opdaget.

Ifølge Mia Bonnichsen er det meget normalt, at nogle af de ankomne dyr er syge eller tilskadekomne. Dyrlægen har indtil videre sørget for, at dyrene ikke lider yderligere overlast.
”Når denne procedure frafalder ved dyrets ankomst, så kan der blandt andet opstå problemer med at dokumentere, hvornår sygdommen eller skaden er opstået, og hvem der i så fald har ansvaret for det. Vi er selvsagt meget bekymrede for, at den kraftigt slækkede kontrol vil få velfærdsmæssige konsekvenser for dyrene” udtaler hun til Ritzau.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Dyrenes beskyttelse via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt