Kysten er klar: Naboer havde sikret sig mod Otto

22 februar, 2023 | 10:00
De sidste fem år har kysten i Jørgen Jørgensens nabolag været sikret. Det giver en stor ro, når stormen rammer.
Britt Gaiser - unsplash

Jørgen Jørgensen bor i Nr. Lyngby, kun 22 meter fra havet, og dermed også tæt på, når storme rammer Danmark.

Engang var det ikke unormalt for ham at have ondt i maven, når man ventede en storm. Men nu til dags kan han ånde lettet op, fortæller Nordjyske lørdag.

Lørdag formiddag sad Jørgen Jørgensen tilfreds og tilbagelænet, og det kan han takke sig selv og sine naboer for. Roen kommer nemlig fra en beslutning om at investere i kystsikring.

Jørgen Jørgensen, som er pensioneret matematiklærer, gik for fem år siden sammen med seks andre grundejere og kom af med 800.000 kroner. De gik til at etablere 130 meter med rækker af pil, som ligger på strandbredden, banket ned i sandet.

De hedder pilefaskiner, og når bølgerne skyller ind over stranden, så fanger de sandet. Sådan bliver sandet liggende, når vandet skyller væk igen.

Pilefaskinerne sikrer kysten, men er ikke helt usårlige selv. Sidste års storm, Malik, fik tag i faskinerne, og slog nogle huller i dem. Dog ser det ud til, at strandbredden er sluppet uden de store skrammer fra Otto.

– Pilesikringen er intakt, og der er ikke taget noget af skrænten. Der er forsvundet 14 centimeter sand omkring faskinerne. Men det er billigt sluppet, siger Jørgen Jørgensen til Nordjyske.

Ifølge Jørgen Jørgensen har skrænten været intakt siden de fik lavet pilefaskinerne for fem år siden, og at det burde fjerne al tvivl om, hvorvidt faskinerne var et godt valg.
Det er til stor forskel fra før i tiden. Op til 2018, hvor de lagde kystsikringen, var der på 25 år forsvundet 25 meter af skrænten. Stormen Egon i 2015 tog fem meter af skrænten med sig. Til sammenligning åd Otto kun omkring 14 centimeter.

Med kystsikringen har Jørgen Jørgensens syn på fremtiden ændret sig.

– Før vi fik lavet kystsikringen, var det jo ikke til at se en fremtid. Jeg sagde til mine børn og børnebørn, at de godt kunne glemme alt om arv og gæld. Jeg har to børnebørn, som er meget glade for havet, og som måske vil overtage. Det kan de nu.

Del |

Kilde: Nordjyske
Relaterede nyheder

Mest læste nyheder

Seneste nyheder