Nordjyske forskere krydsforhørt i australsk drabssag

14 februar, 2023 | 14:00
To nordjyske forskere er blevet afhørt i en sag, der omhandler drab på fire børn i Australien. Deres undersøgelser viser nemlig, at en sjælden genfejl muligvis er dødsårsagen.
Aimee Vogelsang - Unsplash

To nordjyder blev natten til mandag afhørt i en 20 år gammel drabssag i Australien.

Drabssagen fra 2003 omhandler den australske kvinde, Kathleen Folbigg, der blev dømt for at slå sine fire børn ihjel.

Men Mette Nyegaard og Michael Toft Overgaard kan muligvis være med til at bevise, at der ikke var tale om drab, men en sjælden genfejl, der var dødsårsagen. Det oplyser Nordjyske.

Kort fortalt forårsager genfejlen en mutation i et protein, som er essentiel for alt liv med rygsøjler. Denne mutation er ekstrem farlig og kan give hjerterytmeforstyrrelser og pludseligt hjertestop.

Mette Nyegaard og Michael Toft Overgaard er professorer i henholdsvis genetik og proteinvidenskab på Aalborg Universitet. De har studeret denne genfejl, som Kathleen Folbigg har haft, og som to af Kathleens børn har arvet. De to andre børn var disponeret for epileptiske anfald, der kan forklare deres død.

“Vi ved nu, at mutationer i calmodulin er ekstremt farlige, fordi det kan give hjerterytmeforstyrrelser og pludseligt hjertestop. Det vidste man ikke i 2003, da retssagen kørte første gang. I dag ville man med meget stor sandsynlighed sige, at mutationen var dødsårsagen hos dem,” siger Mette Nyegaard til TV2.

Kathleen Folbigg kan derfor have været uskyldig dømt, og fængslet, i 20 år.

I videnskabens navn
De to nordjyder tog hele vejen til Australien for at præsenterer deres data. Men for Michael Toft Overgaard og Mette Nyegaard handler det ikke om at få Kathleen Folbigg løsladt. De er der i videnskabens navn.

“Vi er ikke aktivister for Kathleen Folbiggs skyld, vi er her i videnskabens navn, og for os er det vigtigt, at de data, vi fremviser, bliver forstået og taget alvorligt, så de kan indgå i det samlede billede af sagen. Vi er aktivister for videnskaben,” siger Mette Nyegaard til TV2.

Undersøgelsen, som Michael Toft Overgaard og Mette Nyegaard har hjulpet med, er lavet sammen med 90 forskere fra hele verden.

Afgørelse til sommer
Tilbage i 2003 blev Kathleen Folbigg i dømt 40 års fængsel for tre drab og et uagtsomt manddrab på sine egne børn. Det blev senere reduceret til 30 år.

Undersøgelsen af Kathleen Folbiggs sag forløber tre uger endnu, og der forventes en afgørelse i løbet af sommeren. Dommeren skal afgøre, om drabssagen skal gå om på baggrund af forskernes undersøgelser.

Del |

Kilde: Nordjyske
Relaterede nyheder

Mest læste nyheder

Seneste nyheder