MinByAalborg.dk

Hver anden kommune har røgfri arealer udendørs

13 februar, 2023 | 16:00
- Af Redaktion
Over halvdelen af de danske kommuner har gjort legepladser, sportsanlæg og andre udeområder røgfri, viser ny kortlægning. Røgfri arealer udendørs sikrer borgere mod passiv rygning og kan forhindre rygestart. I Aalborg kommune er der indført mindst ét røgfrit udeareal
Info:
Lilartsy - Unsplash

Mange spærrede øjnene op, da det mexicanske parlament søndag den 15. januar indførte en ny lov, der forbyder rygning på offentlige steder som hoteller, strande og i parker.

Men faktisk er der ikke så langt fra rygeforbuddet i Mexico til virkeligheden i Danmark. Mere end hver anden af alle kommuner har allerede indført røgfri arealer udendørs, f.eks. sports, parker, legepladser o.l. Det viser en helt ny kortlægning fra Kræftens Bekæmpelse.

“Den nye mexicanske lov er blevet omtalt som en sensation, men langt hen ad vejen er der tale om tiltag, som allerede er indført i vores egne kommuner. Mange af os kender skiltene med ’Røgfrit område’ eller ’Tak fordi du ikke ryger her’ fra vores lokale legeplads eller ved idrætsanlæg,” siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Det er oftest idrætsanlæg, legepladser og områder i tilknytning til kommunens bygninger, der er røgfri. 10 kommuner har indført røgfrit stadion, og i to kommuner – Rebild og Ishøj – er alle kommunale udearealer røgfri.

Fokus på børn og unge
Hovedstaden er den region, hvor flest har indført røgfri arealer udendørs. Her har 23 ud af 29 kommuner et eller flere røgfri udeområder. Det svarer til knap 80 pct. I de øvrige regioner gælder det omkring halvdelen af kommunerne. Flere er dog på vej.

“Det er godt at se, at så mange kommuner gør udearealer røgfri. Det er vigtigt, at børn og unge bliver beskyttet mod tobaksrøg i det offentlige rum. Ved at gøre rygning mindre synligt i deres hverdag mindsker vi risikoen for, at de selv begynder at ryge,” siger Niels Them Kjær.

Kommunernes ønske med røgfri arealer udendørs er at forebygge rygestart, mindske synligheden af rygning og at undgå, at borgere udsættes for passiv rygning.

Røgfri idræt
Flere kommuner arbejder sammen med DGI om at skabe tobaksfrie idrætsmiljøer for børn og unge:

“I DGI arbejder vi for, at børn og unge kan dyrke idræt uden tobak og nikotin. Når en kommune gør idrætsområderne røgfri, er det et kæmpe skridt i den rigtige retning. Jeg håber, at endnu flere kommuner vil følge trop, og lære af de gode erfaringer,” lyder opfordringen fra Maiken Møller Balslev, projektleder for Tobaksfrit Idrætsliv i DGI.

Bag om tallene i kortlægningen
Ud af 98 kommuner har 85 deltaget i et telefoninterview om deres røgfri udendørs arealer i perioden 24. oktober til 21. december 2022. De kommuner, der ikke har svaret, er i opgørelsen af tallene regnet med som kommuner uden røgfri arealer udendørs.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Kræftens bekæmpelse via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt