MinByAalborg.dk

Udbuddet af boliger er fortsat faldende

3 februar, 2023 | 18:00
- Af Redaktion
Boligsidens nye udbudstal for primo februar viser, for anden måned i træk, igen et mindre månedligt fald i udbuddet af boliger. Denne tendens har gjort sig gældende i tre måneder for lejligheder og fire for sommerhuse.
Info:
Boligsiden Via Ritzau

Nye udbudstal fra Boligsiden for primo februar viser, at der nu er 30.307 huse til salg på det danske boligmarked. Det er meget præcist én procent mindre, end det var tilfældet i sidste måned.
Konkret betyder det, at danskerne nu har 330 færre huse at vælge imellem i forhold til indgangen af januar måned i år, som også bød på et månedligt fald.

Således er udbuddet af huse faldet to måneder i træk, hvilket står i stor kontrast til det ellers hastigt stigende antal huse til salg, som gjorde sig gældende i store dele af 2022.

”Når vi sammenligner med tidligere år, er det ikke atypisk, at vi ser et månedligt fald i udbuddet her ved indgangen til februar – måske fordi folk først skal lande i det nye år, før de giver sig i kast med et boligsalg. Men det kan heller ikke afvises, om den kraftige tilbagegang i bolighandlen i sidste halvår af 2022 også har sat sig i sælgerlysten, hvor sælgerne måske stadig har behov for at se tiden lidt an nu her i starten af 2023,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Således er antallet af huse til salg faldet i 56 kommuner i løbet af den seneste måned, imens udbuddet enten er stagneret eller steget i de resterende 42 kommuner.

”Det er dog værd at huske, at de minimale fald, vi ser nu, kommer oven på en tid med voldsomme stigninger i boligudbuddet, fordi bolighandlen er gået ned i gear. Hele 94 af landets kommuner har et større udbud af huse sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, men på trods af det, er udbuddet fortsat på et lavt niveau historisk set,” forklarer Birgit Daetz.
Ser vi på den årlige ændring i udbuddet af huse, er der ved indgangen til februar tale om en stigning på 37 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, hvor der blot var 22.145 huse til salg.

Udbuddet af lejligheder og sommerhuse falder også
Mens udbuddet af villaer og rækkehuse er faldet beskedent de seneste to måneder, er der sket større ændringer i udbuddet af ejerlejligheder og sommerhuse.
Udbuddet af ejerlejligheder er faldet tre måneder i træk, hvor der nu er 7.641 lejligheder til salg. Og senest lyder faldet fra start januar til start februar i år på fire procent.
Igen er det aktuelle udbud af lejligheder dog væsentlig større, end det var tilfældet i starten af februar for et år siden. Dengang var der 5.245 lejligheder til salg, hvilket betyder, at der nu er 46 procent flere lejligheder at vælge imellem.

Udbuddet af sommerhuse er faldet de seneste fire måneder, senest med to procent den sidste måned. Således er der nu 4.347 sommerhuse til salg i primo februar, hvilket er 16 procent mere, end det var tilfældet samme tidspunkt for et år siden.
”For alle boligtyper gælder det, at det aktuelle udbud er væsentligt højere, end det var sidste år, hvor der fortsat var turbo på bolighandlen ovenpå corona og nærmest udsolgt på hylderne i landets mæglerbutikker. Sidenhen er udbuddet steget betydeligt, og nu er det så faldet lidt igen,” siger Birgit Daetz og fortsætter:
”Men sammenligner vi det nuværende udbud med tidligere år, er det stadig på et utrolig lavt niveau for især huse og sommerhuse, mens antallet af lejligheder til salg nu blot ligger tre procent under udbudstallene for primo februar 2019, før corona. Men uanset, hvilken boligtype, det drejer sig om, så er der rigeligt med plads til flere sælgere.”

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Boligsiden via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt