MinByAalborg.dk

Kulden kan tage livet af din kat

28 januar, 2023 | 12:00
- Af Redaktion
Mange tror, at katte sagtens kan klare sig udenfor i al slags vejr, men det kan de ikke nødvendigvis. Selvom mange katte gerne vil ud i kulde, sne og mørke, kan det være farligt og i visse tilfælde ligefrem livsfarligt. Nedkøling (hypotermi), urinvejsinfektion og forfrysninger på poter, hale og ører er de mest almindelige skader, man ser hos katte om vinteren.
MinByFoto.dk
Info:
MinByFoto.dk
Dette billede er ikke relateret til indholdet i denne artikel, men er i stedet en midlertidig løsning på en teknisk fejl. Vi beklager ulejligheden og arbejder på at rette problemet.

Man må gerne lukke katten ud om vinteren, selvom det er minusgrader. Men katteejere bør holde ekstra godt øje med den pelsede ven i vintermånederne. Har man lukket katten ud, er det vigtigt, at den kan komme i læ for sne, regn, og blæst, for at undgå forfrysninger. Katte, der ikke har mulighed for at komme ind og varme sig med jævne mellemrum, kan få forfrysninger på fx ører, halespids og poter. Derfor skal man ikke lade katten være udenfor hele dagen uden mulighed for at komme ind, mens man er på arbejde, eller om natten.

Unge eller syge katte er ekstra udsatte

Mange katte har tynd pels, og det gør det våde vintervejr ekstra farligt for dem, da de har svært ved at danne nok kropsvarme til at tørre pelsen. Syge katte med fx diabetes, nyresygdomme eller svagt hjerte er ekstra udsatte om vinteren, da de har svært ved at styre deres egen kropstemperatur. Det samme problem har killinger og unge katte, som derfor også er mere udsatte.

Lav en lun plads i garagen

Hvis katten ikke har en kattelem, så lav et lunt sted uden for huset. Stil fx en kurv med tæpper eller en flamingokasse med halm i carporten eller et skur. Så har katten et varmt opholdssted, mens den venter på at blive lukket ind. Kurven skal stå i læ, og ikke placeres direkte på jorden, men lidt oppe fx på en palle eller kasse.

Gnub ikke katten varm

Hvis din kat har været udenfor i frostvejr længe, og du har mistanke om, at den har forfrysninger, må du ikke gnide på de udsatte kropsdele. Katten skal have varmen igen i sit eget tempo i rumtemperatur – gerne under et tæppe. Meget unge katte kan man fx varme ved at tage den under sin bluse. Kontakt dyrlægen, hvis kattens almene tilstand er påvirket.

Reflekshalsbånd kan redde liv

Alle der har en udendørskat, bør overveje at give katten et godt reflekshalsbånd på, så den kan ses i mørke. Husk at bruge en model med et såkaldt quick-release-spænde, så katten kan komme løs, hvis halsbåndet sætter sig fast i en gren eller andet. Du behøver ikke have et navneskilt siddende i halsbåndet, men kan i stedet skrive dit navn og telefonnummer på halsbåndet. Reflekshalsbånd kan købes hos de fleste dyrehandlere og dyreklinikker.

Vinterråd til katteejere

Det behøver ikke være hård frost og sne, før en kat kan fryse. Selv katte med meget pels kan mærke kulden, hvis de bliver våde, eller er ude i længere tid.

Derfor bør man som katteejer altid være opmærksom på disse forholdsregler. På den måde kan vinteren blive tryg og god for både kat og katteejer.
• Pas på med at lukke katten ud, når det regner, blæser kraftigt eller sner.
• Tjek ører, poter, snude og halespids for forfrysninger.
• Smør kattelemmen – så du er sikker på, at katten kan komme ind, når du ikke er hjemme.
• Lav et lunt udendørs opholdssted til katten.
• Giv eventuelt foder med ekstra kalorier i vintertiden hvis din kat er meget ude – spørg din dyrlæge til råds.

DEKLARATION
Klik her for at se hele deklarationen.
Kilde: Agria Dyreforsikring via Ritzau
Relaterede nyheder
Kontakt info
Pressenævnet
Tilmeldt pressenævnet siden 25. maj 2011
Tip os
Annoncer
CVR
43545841 - MinByDanmark ApS
Licens
Kontakt