Giv nabohjælp i julegave

24 december, 2022 | 16:00
Godt naboskab kan gøre en stor forskel, når det gælder om at passe på lokalområdet. Det gælder ikke mindst i de mørke vintermåneder, hvor vi skruer ned for lyset for at spare på energien. Hjælp hinanden med at hjælpe alle.
Foto: Billedarkiv

Vi er godt inde i den mørke tid. Det er en årstid, der traditionelt giver indbrudstyve bedre arbejdsbetingelser. Det gælder dels på hverdage, hvor mange er på job, dels i den kommende ferieperiode, hvor mange er væk hjemmefra, og deres boliger står tomme.

– Juleferien står for døren, og mange rejser væk i juledagene. Vi håber derfor, at borgerne allerede nu begynder at aftale indbyrdes, hvem der passer på kvarteret og boligen, mens naboerne er væk, opfordrer vicepolitiinspektør Jacob Rindom fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

– Godt naboskab koster ikke mange ressourcer for den enkelte, men effekten er tydelig. Erfaringer fra udlandet viser, at op imod hvert fjerde indbrud bliver forhindret, fordi naboernes indsats betyder, at tyven vælger området fra. I tilgift har to ud af tre indbrudstyve oplevet at blive afbrudt af årvågne naboer, tilføjer han.

Brug lys med omtanke

Det er muligt at installere udendørslys, og dermed mindske risikoen for indbrud, uden at elregningen løber løbsk. Installerer man sensorstyret lys, tænder det udelukkende, når der er bevægelse. Det er en billigere løsning, end at lyset konstant er tændt.
Er der behov for at signalere, at der er liv inden døre, selvom bygningen er tom, kan man sætte et tænd-sluk-ur til fx en lampe eller et fake-tv, der får stuen til at se fjernsynsblå ud, set udefra. Dermed er der stadig aktivitet i hjemmet, når man kigger udefra. Kunstige, levende lys kan også være med til at signalere, at der er nogen hjemme.

Gode råd til dig, der bliver hjemme i ferietiden

  • Aftal med naboerne, at du kigger efter deres hus og holder øje med kvarteret, mens de er væk. Brug Nabohjælps-appen som et nyttigt værktøj.
  • Sørg for, at affaldscontaineren er kørt på plads, efter at den er tømt, at postkassen ikke er fuld, og at der er lidt legetøj i haven. Selv små ting kan overbevise en tyv om, at der er nogen, selvom nabohuset er alene hjemme i ferien. Erfaringer fra udlandet viser, at op imod hvert fjerde indbrud bliver forhindret, fordi nabohjælpernes indsats betyder, at tyven vælger området fra.
  • Møder du nogen, du ikke kender, i kvarteret, så sig ”hej” og spørg, hvem de søger, og om de har brug for hjælp. En tyvs største frygt er at blive genkendt, så derfor bryder vedkommende sig ikke om at blive kontaktet.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder