♫ Driving home for Christmas…♫ – kortere i år

24 december, 2022 | 10:00
Flere skal holde jul hos nogen og ud i juletrafikken, men vi skal i gennemsnit køre kortere i år, viser en stor spørgeundersøgelse om danskernes juleplaner fra Home og YouGov.
Foto: Colourbox

Over halvdelen af os er på farten for at fejre juleaften i år, men hvor langt skal vi køre – de af os, der bliver inden for landets grænser? Det har ejendomsmæglerkæden Home igen i år fundet svaret på sammen med analysevirksomheden YouGov med en stor spørgeundersøgelse blandt 1949 danskere over 18 år, der fejrer jul i år. Svaret er, at danskerne skal køre cirka 65 kilometer mod 71 kilometer i snit sidste år. Det er signifikant kortere end tidligere år.

Flere kører på julebesøg

– Flere af os skal holde jul hos nogen og ud i juletrafikken, men vi skal i gennemsnit køre kortere i år. Det kan skyldes, at transportudgifterne i en tid med kraftige prisstigninger også spiller ind på vores juleplaner, siger Michael Dalsager, der i højtidens anledning er juletalsmand og seniornisse-konsulent i Home.

Flest danskere, nemlig 15 %, skal køre under 10 kilometer til juleaften, mens 9 % skal køre mere end 100 kilometer – og det er især julegæsterne fra to landsdele, der skal på langfart.

Som altid er der nemlig store forskelle mellem nogle af landsdelene, når vi ser på den gennemsnitlige køreafstand til familien og flæskestegen.

  • Folk fra hovedstaden skal køre længst, 94 km., fynboerne næstlængst 67 km. Det skyldes, at betydeligt flere har mere end 100 kilometers juletransport foran sig.
  • Kortest på farten er nord- og østsjællænderne, med hhv. 35 og 52 km.

Færre er alene juleaften

Flere af os holder juleaften ude i år, og færre holder jul alene eller i tosomhed, viser undersøgelsen.

– Vi bliver også flere omkring julebordet, nemlig syv, og det skyldes især, at flere danskere bliver 11 eller mere til den store aften, siger Michael Dalsager, der efter nytår – igen – er senior kommunikationskonsulent og talsperson i Home.

  • 48 % skal holde jul hos nogen i Danmark i år.
  • 44 % er hjemme hos sig selv, og det er markant færre end de to seneste år, hvor coronaen satte tydeligt præg på vores jul.
  • 4 % fejrer julen under fjerne himmelstrøg i udlandet.
  • 3 % kender ikke juleplanerne endnu.

Kilde: YouGov for Home

Så mange kilometer til juledestinationen (gennemsnit)

 Bopæl Kilometer hjem til juleaften
Byen København 94
Fyn 67
Vestjylland 63
Københavns omegn 63
Nordjylland 62
Østjylland 60
Vest- og Sydsjælland 54
Sydjylland 54
Østsjælland 52
Nordsjælland 35

Kilde: YouGov for Home. I alt er der gennemført 2004 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 12. – 16. december 2022.

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder