Vi skal samles flere om julebordet i år

23 december, 2022 | 18:00
Minus corona, plus energi: Flere forventer i år at holde juleaften sammen med mange, færre holder jul alene eller i tosomhed. I Nordjylland forventes det gennemnitligt med 6,8 mennesker omkring julens bord. Hvordan ser det ud i din familie?
Home Ejendomsmægler ©2019 Palle Peter Skov

Vi har en jul i vente uden coronarestriktioner – men måske med ’energi-restriktioner’.

Måske er den buldrende energikrise og afblæsningen af coronakrisen årsagen til, at flere danskere samles til jul i år.

En ny stor spørgeundersøgelse tyder nemlig på, at flere danskere har tænkt sig at holde juleaften hos nogen – og sammen med flere end i julen 2021.

– 43 % af danskerne holder jul hos nogen i år mod knap halvdelen sidste jul. Det er en signifikant forskel. Vi bliver også flere omkring julebordet, nemlig syv, og det skyldes især, at flere danskere bliver 11 eller mere til den store aften, siger Michael Dalsager, der i højtidens anledning er udnævnt til juletalsmand og seniornisse-konsulent i Home.

Færre er alene juleaften

Færre danskere skal holde jul alene eller i tosomhed. I 2021 var det 13,5 % – i år er det 11,5 %.

– Julen er selvfølgelig først og fremmest den sociale og hjertevarme tid, og der er mange måder at fejre julen på. Vi vælger at glæde os over, at flere danskere skal holde julen sammen – og færre bliver alene eller kun to, siger Michael Dalsager:

– Om det er besparelserne på varme og strøm ved at holde juleaften sammen med flere, der trækker – eller om det er for hyggens skyld – kan vi ikke afgøre med vores undersøgelse. Det er muligvis en blanding af begge dele.

Vi sparer på transporten

Faktisk kan der være et spare-element over julekørslen. I gennemsnit skal vi kun køre 65 kilometer til juleaften i år mod 71 kilometer sidste jul.

– I sparetider som nu kan transportudgifter godt spille ind på juleplanerne, siger Michael Dalsager, hvis titler efter nytår – igen – er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Home. Der er i alt gennemført 2004 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 12. – 16. december 2022.

Så mange bliver vi juleaften rundt i landet

Note: Landsdel henviser til egen bopælsadresse

  Antal personer
Københavns omegn 7,4
Nordsjælland 7,4
Østsjælland 7,3
Østjylland 7,3
Vest- og Sydsjælland 7,1
Fyn 6,8
Nordjylland 6,8
Sydjylland 6,7
Vestjylland 6,3

Del |

Mest læste nyheder

Seneste nyheder